Translate

петак, 25. април 2014.

Princes krofne



Najbolje! Pogađate čije su? Majine, naravno!
Imam ja svoj recept, stari mamin, odličan, ali ga je ovaj potisnuo na drugo mesto od kada sam ih prvi put probala. Od tada ih pravim već nekoliko puta pa je red i da objavim slike na blogu. Napisaću i skraćenu verziju recepta, volim da imam sve dobre i proverene recepte na jednom mestu. O njima je sve već rečeno, a detaljnu analizu možete pogledati kod Maje na blogu, sve je do tančina objašnjeno!






Potrebno je:
testo
Top of Form
250 ml jaja (4 komada S klase, ili 5 komada A klase)
250 ml vode
125 ml ulja
150 g brašna
prstohvat soli
3 kašičice šećera
 fil
1 l mleka
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
1 jaje
5 žumanca
150 g kukuruznog skroba (gustina)
125 g putera
i još
250 ml slatke pavlake
prah šećer za posipanje
Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite fil. U većoj šerpi lagano žicom umutite 5 žumanca i jedno celo jaje, dodajte 100 ml mleka i promešajte. Dodajte gustin malo po malo neprestano muteći žicom kako smesa ne bi dobila grudvice.
Preostalih 900 ml mleka skuvajte u drugoj šerpici sa šećerom i vanil šećerom. Kad provri, naglo sipajte u šerpu u kojoj ste razmutili jaja i gustin, uz intenzivno mešanje jer će masa početi da se naglo zgušnjava. Možete koristiti i mikser ako vam je tako lakše, preporučujem. Mutite na isključenoj ringli još koji minut dok se masa lepo ne zgusne. Pokrijte površinu fila prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vreme pripremite krofnice, a fil ćete kasnije dovršiti.
U mericu razbijte jaja., Ako imate tačno 250 ml, ili 20 ml manje ili više, nastavite dalje da radite po receptu. Ako imate više od toga, umutite jaja viljuškom i odlijte višak. Preporučujem da pročitate detaljnu analizu koju je sprovela Maja, pročitajte ceo tekst kako bi vam krofne sto posto uspele.
U šerpu sipajte vodu, ulje, šećer i so, stavite da provri pa sklonite sa ringle i dodajte brašno, mešajući varjačom da se dobije glatko testo. Ostaviti testo par minuta da se malo prohladi, a zatim mu dodati jaja iz 2-3 puta sipajući iz merice i mešajući mikserom nakon svakog sipanja. Dobićete gustu, sjajnu i lepljivu smesu. Uključite rernu na 200 stepeni. Pleh od rerne obložite papirom, smesu prebacite u poslastičarsku vreću i istiskujte oblike na papir. Neka budu veličine manje kajsije, otprilike 5 cm prečnika. Dobićete 20-ak krofnica te veličine. 
Vrhove testa koji štrče lagano pritisnite vlažnom kašičicom kako ne bi izgoreli prilikom pečenja. Krofne pecite 15-20 minuta, dok se dobro ne zarumene odozgo. Rernu nikako ne otvarajte dok se krofne peku! 




Vrhove testa koji štrče lagano pritisnite vlažnom kašičicom kako ne bi izgoreli prilikom pečenja. Krofne pecite 15-20 minuta, dok se dobro ne zarumene odozgo. Rernu nikako ne otvarajte dok se krofne peku! 
Sada je vreme da dovršite fil. Puter sobne temperature penasto umutite. Razradite fil kratko ga muteći mikserom, a onda dodajte malo po malo putera i sve lepo sjedinite u glatku i sjajnu masu.



Ohlađene krofne presecite na pola. Filujte ih kremom uz pomoć vreće i zvezdastog nastavka, po želji umutite slatku pavlaku i takođe uz pomoć kese sa zvezdastim nastavkom nafilujte krofnu preko žutog fila. Poklopite gornjom polovinom krofne i posipite prah šećerom odozgo. Ohladite ih pre služenja.
Napomena: Obratite pažnju na dužinu pečenja i prilagodite je svojoj rerni. Meni je 30 minuta bilo previše, izgorele su mi krofne pa sam drugu turu pekla između 15 i 20 minuta i tako dobila ove na slikama. 

9 коментара:

  1. Jedini slatkiš koji jako volim,ustvari volim spoj kreme sa tim testom.Majine princzice nisam probala A ove tvoje mi deluju fenomenalno.

    ОдговориИзбриши
  2. odlično si ih napravila. a maja ima baš sjajne recepte...

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala što si probala i po ovom receptu! Vrlo lepo izgledaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh Majo, što su dobre bile! Lepe su i sa slatkom pavlakom, a i ovako prolaze kod mojih ;)

      Избриши
  4. Kod Maijinih recepata zaista nema grešaka, a tvoje izvodjenje Suzana je savršeno!
    Slike prosto mame... Bravo!!!

    ОдговориИзбриши