Princes krofne
Najbolje! Pogađate čije su? Majine, naravno!
Imam ja svoj recept, stari mamin, odličan, ali ga je ovaj potisnuo na drugo mesto od kada sam ih prvi put probala. Od tada ih pravim već nekoliko puta pa je red i da objavim slike na blogu. Napisaću i skraćenu verziju recepta, volim da imam sve dobre i proverene recepte na jednom mestu. O njima je sve već rečeno, a detaljnu analizu možete pogledati kod Maje na blogu, sve je do tančina objašnjeno!
Potrebno je:
testo
250 ml jaja (4 komada S klase, ili 5 komada A klase)
250 ml vode
125 ml ulja
150 g brašna
prstohvat soli
3 kašičice šećera
fil
1 l mleka
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
1 jaje
5 žumanca
150 g kukuruznog skroba (gustina)
125 g putera
i još
250 ml slatke pavlake
prah šećer za posipanje
Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite fil. U većoj šerpi lagano
žicom umutite 5 žumanca i jedno celo jaje, dodajte 100 ml mleka i promešajte.
Dodajte gustin malo po malo neprestano muteći žicom kako smesa ne bi dobila
grudvice.
Preostalih 900 ml mleka skuvajte u drugoj šerpici sa šećerom
i vanil šećerom. Kad provri, naglo sipajte u šerpu u kojoj ste razmutili jaja i
gustin, uz intenzivno mešanje jer će masa početi da se naglo zgušnjava. Možete
koristiti i mikser ako vam je tako lakše, preporučujem. Mutite na isključenoj
ringli još koji minut dok se masa lepo ne zgusne. Pokrijte površinu fila
prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vreme pripremite krofnice, a fil ćete kasnije
dovršiti.
U mericu razbijte jaja., Ako imate tačno 250 ml, ili 20 ml
manje ili više, nastavite dalje da radite po receptu. Ako imate više od toga,
umutite jaja viljuškom i odlijte višak. Preporučujem da pročitate detaljnu
analizu koju je sprovela Maja, pročitajte ceo tekst kako bi vam krofne sto
posto uspele.
U šerpu sipajte vodu, ulje, šećer i so, stavite da provri pa
sklonite sa ringle i dodajte brašno, mešajući varjačom da se dobije glatko
testo. Ostaviti testo par minuta da se malo prohladi, a zatim mu dodati jaja iz
2-3 puta sipajući iz merice i mešajući mikserom nakon svakog sipanja. Dobićete
gustu, sjajnu i lepljivu smesu. Uključite rernu na 200 stepeni. Pleh od rerne
obložite papirom, smesu prebacite u poslastičarsku vreću i istiskujte oblike na
papir. Neka budu veličine manje kajsije, otprilike 5 cm prečnika. Dobićete
20-ak krofnica te veličine.
Vrhove testa koji štrče lagano pritisnite vlažnom kašičicom
kako ne bi izgoreli prilikom pečenja. Krofne pecite 15-20 minuta, dok se dobro
ne zarumene odozgo. Rernu nikako ne otvarajte dok se krofne peku!
Ohlađene krofne presecite na pola. Filujte ih kremom uz
pomoć vreće i zvezdastog nastavka, po želji umutite slatku pavlaku i takođe uz
pomoć kese sa zvezdastim nastavkom nafilujte krofnu preko žutog fila. Poklopite
gornjom polovinom krofne i posipite prah šećerom odozgo. Ohladite ih pre
služenja.
Napomena: Obratite pažnju na dužinu pečenja i prilagodite je svojoj rerni. Meni je 30 minuta bilo previše, izgorele su mi krofne pa sam drugu turu pekla između 15 i 20 minuta i tako dobila ove na slikama.
Jedini slatkiš koji jako volim,ustvari volim spoj kreme sa tim testom.Majine princzice nisam probala A ove tvoje mi deluju fenomenalno.
ОдговориИзбришиOva krema sa puterom je savršena, probaj obavezno Zoko!
Избришиodlično si ih napravila. a maja ima baš sjajne recepte...
ОдговориИзбришиHvala Danka! Slažem se sa tobom potpuno!
ИзбришиHvala što si probala i po ovom receptu! Vrlo lepo izgledaju!
ОдговориИзбришиUh Majo, što su dobre bile! Lepe su i sa slatkom pavlakom, a i ovako prolaze kod mojih ;)
ИзбришиKod Maijinih recepata zaista nema grešaka, a tvoje izvodjenje Suzana je savršeno!
ОдговориИзбришиSlike prosto mame... Bravo!!!
Upravo tako, nema kod nje grešaka ;) Hvala ti puno!
ИзбришиOdlične!
ОдговориИзбриши