Zorkina lisnata pita
Zašto Zorkina? To ne zna
ni autorka ovog recepta, a pravo da vam kažem, nije mnogo ni važno, jer ono što
jeste važno to je da ovu pitu jednostavno morate da probate!
Kad vam kažem, oduševiće vas mekoća i ukus ove lisnate pite. Bitna stavka je da se priprema veoma jednostavno i brzo, bez prethodnog čekanja da testo stiže, izdašna je i praktična, a možete je i zamrznuti pa podgrejati po potrebi.
Kad vam kažem, oduševiće vas mekoća i ukus ove lisnate pite. Bitna stavka je da se priprema veoma jednostavno i brzo, bez prethodnog čekanja da testo stiže, izdašna je i praktična, a možete je i zamrznuti pa podgrejati po potrebi.
Potrebno je:
testo
40 g kvasca
2 kašičice šećera
300 ml toplog mleka
1 kašičica soli
1 jaje
600 gr brašna
250 gr narendanog
margarina
prvi fil ( za
dva rolata )
200 gr feta sira
2 jaja
drugi fil ( za dva rolata )
150 gr šunke
100 gr narendanog
kačkavalja
2 jaja
malo seckanog peršuna
Priprema:
U malo mlakog mleka
rastvorite kvasac sa šećerom i kašičicom
brašna i ostavite da se aktivira, a zatim dodajte ostale sastojke i uz
postepeno dodavanje brašna zamesite mekano i glatko testo.
Testo odmah razvijte u
obliku pravougaonika i preko njega narendajte hladan margarin, uvijte testo u
rolat i podelite ga na 4 dela. Svaki deo posebno razvijajte i filujte dva dela
prvim, a dva dela drugim filom, zavijte ih ponovo u rolat i naređajte u papirom obložen pleh.
Napravite malo razmaka između rolata jer će prilikom pečenja dodatno da
narastu. Premažite rolate četkicom sa malo ulja. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite pitu oko 20 minuta dok fino ne porumeni odozgo. Pečenu pitu pokrijte
krpom i ostavite da se malo prohladi pa je isecite na parčad i poslužite.
Priprema fila:
Za prvi fil umutite jaja viljuškom i dodajte im fetu pa sve zajedno izgnječite.
Nije potrebno soliti jer je feta prilično slana, ali ako koristite drugi sir
onda ipak malo posolite.
Za drugi fil umutite jaja
viljuškom, dodajte rendani kačkavalj, seckanu šunku ili nešto drugo suhomesnato
po vašem ukusu, dodajte malo seckanog peršuna i sve dobro izmešajte.
Napomena: Ova
pita se odmah razvija i peče, ne čeka se da testo nadolazi. Po želji, pola
možete napraviti u slanoj, a pola u slatkoj varijanti, npr. sa džemom, ili
rendanim jabukama pomešanim sa malo seckanih oraha isl.
Pita koju jako dugo nisam pravila a znam kako je dobra. Mi je volimo s malo šunkice i sirom, ali ni ova tvoja se ne odbija :)
ОдговориИзбришиMa kakvo odbijanje, ova je sa fetom i super je bila ;)
ИзбришиUpravo jedem pitu.Prelepa je. Topla preporuka.
ИзбришиJoj i meni je na listi omiljenih ali ne stignem...možda danas uz paradajz čorbicu nam bude ručak i ako sam planirala nešto drugo...uh sad bih je sa oduševljenjem pojela.
ОдговориИзбришиProbaj Zoko, ili za večeru uz jogurt, odlična je, lisnata i mekana.
ИзбришиOdlično izgleda ovako fina i lisnata a meni se osobno i sviđaju i oba dva nadjeva bilo slatka ili slana.
ОдговориИзбришиPravila sam je ranije i sa džemom, mogu ti reći da je lepa i tako.
ИзбришиNisam još ove lisnate radila, moram pod hitno početi! Super izgleda
ОдговориИзбришиProbaćemo i ovo ! Izgleda...mmmmmm :)
ОдговориИзбришиJa to zovem Milkina pita, jer je moja mama pravi po tom receptu, s tim sto postoji i varijanta koja je meni najukusnija - sa spanacem i sirom!
ОдговориИзбришиProšli put sam pustila malo da naraste i bila je fenomenalna.Danas, rekoh da poslušam savet, stavih odmah da se peče. Nije narasla, nešto minimalno, popucala sa strane, baš sam se iznervirala.Ipak mislim da mora da odstoji kad se uvije bar 15-20 minuta. Inače je recept divan i često pravim ovu pitu.Veliki pozdrav,i nemojte mi zameriti na komentaru.
ОдговориИзбришиHvala na komentaru i na savetu. Meni uvek fino naraste u rerni, ali probaću i ja tako sledeći put. Srdačan pozdrav.
Избриши