Lisnata suncokret pogača (masna i posna varijanta)
Ovo je bila naša uskršnja pogača. U obliku suncokreta, mekana i mirisna, krasila je naš praznični sto.
Pravila sam je po svekrvinom receptu za posnu pogaču koju uvek pravi za našu posnu slavu, s tim što sam deo vode zamenila mlekom i dodala jedno jaje, pa vam zato prenosim obe varijante, masnu i posnu. Od ovog testa sam napravila i jedan hleb, koji sam uvila kao kiflicu sa rasečenim krajevima i ispekla ga u kalupu za hleb, i tačno ne pamtim kada sam lepši jela! A vi probajte varijantu koja se vama najviše sviđa ;)
Potrebno je:
(masna varijanta)
100
ml tople vode
150
ml toplog mleka
20
g kvasca
oko
500 g brašna
6
kašika ulja
1
kašika šećera
1
kašičica soli
1
jaje
premaz
50
g margarina
završni premaz
žumanac
i malo mleka
susam
(posna varijanta)
250
ml tople vode
20
g kvasca
oko
500 g brašna
6
kašike ulja
1
kašika šećera
1
kašičica soli
premaz
50
g margarina
susam
Priprema:
I
za masnu, i za posnu varijantu ove pogače, potrebno je da od navedenih
sastojaka umesite mekano i glatko testo koje se ne lepi za ruke, oblikujete
loptu od testa i ostavite pokriveno da udvostruči volumen.
Nadošlo
testo podelite na 4 loptice. Razvucite prvu lopticu i premažite je omekšalim
margarinom. Isto uradite i sa drugom i trećom lopticom, a četvrtu lopticu samo
razvucite oklagijom i ne premazujte margarinom. Razvijene krugove od testa
poređajte jedan preko drugog, poklopite nepremazanim krugom i malo podvucite krajeve
kako ne bi curio margarin prilikom razviijanja testa.
Razvucite
testo u veliki krug i opsecite spoljni deo skroz okolo, praveći pun krug. Zatim presecite krug na 4 dela,
zajedno sa tim spoljnim krugom, kako biste dobili 4 trakice, a unutrašnji deo
isecite na još 4 dela, praveći ukupno 8 trouglova. Pratite postupak rada na
slikama i ne možete da pogrešite, veoma je jednostavno.
Svaku od tih 4 trakica
uvijte u rolnicu, a svih 8 trouglova umotajte kao kiflicu i isecite po sredini
na dva dela. Rolnice poređajte na sredini kalupa za pečenje, prethodno
obloženog papirom. Polovine kiflica poređajte okolo tako da vam presečeni deo
kiflice bude na spoljnoj strani kalupa. Ostavite testo da odmara 15-ak minuta, dok
vi zagrejete rernu na 180 stepeni. Premažite pogaču odozgo žumancetom umućenim
sa malo mleka, posipite malo susama po sredini pogače i ispecite je dok lepo ne
porumeni odozgo, oko 25-30 minuta otprilike.
Za
posnu varijantu, postupak je isti, jedino što odozgo pogaču ne premazujete
žumancetom već sa malo otopljenog margarina.
Divna je!
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиPogača je prelepa, ali i jaja su fenomenalno ukrašena! Svaka čast! :)
ОдговориИзбришиHvala Miki! Potrudila sam se i zadovoljna sam kako su mi ispala, mada nisam našla salvete koje sam planirala, ali nema veze, ipak su lepa;)
ИзбришиGyönyörű! :)
ОдговориИзбришиDanas sam mislila da konacno posle dugog vremena pravim lisnate kifle, dala si mi bolju ideju, divno izgleda:)
ОдговориИзбришиMogu od ovog testa i kifle da se prave, i hleb je prelep, ali pogača je ipak pogača, probaj ;)
ИзбришиPrekrasno izgleda!
ОдговориИзбришиe da na novoj sam adresi
http://www.thursdaycooking.com.hr/
Pozdrav
Petra
Hvala Petra!
ИзбришиFenomenalno deluje i u posnoj i u masnoj varijanti:)
ОдговориИзбришиMasna je svečanija i lepša, ali je posna takođe odlična, mekana i lisnata. Hvala ti!
ИзбришиRaskosna i prelepa u obe varijante, stvarno si majstorica za fina testa.:)))
ОдговориИзбришиHvala Lana. Volim da mesim, to svi već znaju ;)
ИзбришиJoj sto je lepa. Divna i pogaca i jaja. Sigurno vam je bio lep Uskrs uz tvoje delicije :)
ОдговориИзбришиDa znaš da jeste bio lep;) Hvala ti!
ИзбришиKrasna!
ОдговориИзбришиOvo si baš divno napravila. Ukras na svakom stolu i naravno uđivabje dok se jede
ОдговориИзбриши