Пређи на главни садржај

Posni lisnati štapići



Najjednostavniji mogući lisnati štapići, od nekoliko sastojaka, a veoma ukusni i fini. Vikend je pred nama, možda nam se posreći što se tiče padavina (čisto sumnjam :( ali se ipak nadam), i lepo bi bilo izaći malo u prirodu, e onda su ovi štapići idealni za grickanje uz neko pivo recimo ;) ili možda sokić...



  • Potrebno je:
  • testo
600 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1,5 kašičica soli
1 čaša od 2dl vode
100 ml ulja
premaz
250 g margarina
  • susam








Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite testo, oblikujte kuglu, uvijte u prianjajuću foliju i ostavite 30 minuta da odstoji u frižideru. Oklagijom razvijte pravougaonu koru i premažite je polovinom  margarina, preklopite desnu stranu do polovine, zatim levu preko, pa onda gornju do polovine i preklopite donjom stranom testa. Ostavite testo još jednom da odstoji u frižideru. Postupak ponovite i treći put.
Na kraju izvadite testo i razvijte pravougaonu koru, isecite je na štapiće, posipite susamom i poređajte na papir u plehu.
Rernu zagrejte na 250 stepeni, stavite pleh i pecite par minuta dok štapići ne počnu da rumene odozgo, a zatim smanjite na 180 i pecite ih još neki minut, u zavisnosti od vaše rerne. Meni je ukupno bilo potrebno oko 15 minuta.
Možete da napravite i masnu varijantu ovih štapića, tako što ćete ih premazati žumancetom pre pečenja.

Коментари

  1. Listam ja stranicu i Miša vide ove slike i kaže - pravi to :-)).
    Tako da, sutra spremam, šta da radim kad ovako divno izgledaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehehe tako nekad i moji vide nešto i nema mi spasa, mora da se pravi ;) Nadam se da ćete biti zadovoljni!

      Избриши
  2. S obzirom da nam dolaze topliji dani kada ćemo češće boraviti u prirodi, ovo mi je odlična ideja za grickanje. Svaka čast :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da, baš za grickanje u prirodi, a još i niskokalorično (valjda ;)) Hvala ti Nataša!

      Избриши
  3. Joj kako ovo mami, biće na listi za isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
  4. O super su ti. Obozavam ovakve grickalice. Mi ne postimo, pa bi ih ja radije napravila sa puterom. Suzo, super ti se listaju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, hvala ti! Ovi štapići su rađeni za Veliki Petak, a ti možeš da ih premažeš i žumancetom, onda su još bolji ;)

      Избриши
  5. Od kako smo poplavljeni, nista nisam ni kuvala ni mesila... bila sam u šoku i neverici... Ali život mora ići dalje... Konačno smo se malo "pirbrali" i ovo je prvo što sam jutros umesila.
    Štanglice su za čistu 10-ku. Jedino u čemu se razlikuju od tvojih, moje štanglice su bile sa kimom, jer nisam imala susam.
    Hvala ti za recept i šaljem ti puno pozdrava iz Paraćina!

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan recept a ja ga tek sad vidim i ide na probu obavezno, hmm tvoja kuhinjica uvijek u njoj nešto jako fino.
    Pozz draga

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)