четвртак, 08. мај 2014.

Proja sa blitvom





Za doručak ili večeru uvek dobro dođe vruća proja. Jednostavno i brzo se priprema, a umesto blitve možete iskoristiti i spanać, ili je pripremiti bez povrća, sa nekim suhomesnatim delikatesima po vašem ukusu. 





Potrebno je:
4 jaja
1 čaša* kukuruznog brašna
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša mleka
1 čaša ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
oko 100 g sira
1 vezica blitve

*čaša je jogurtska od 180 ml





Priprema:
Blitvu operite, odstranite debele žilice pa je isecite na trakice.
Umutite belanca čvrsto, kao za patišpanj, dodajte žumanca i još malo mutite dok smesa ne postane penasta. Zatim dodajte redom ostale sastojke, na kraju dodajte blitvu i izmrvljen sir i špatulom lagano promešajte.
Kalup za pečenje namastite i posipite malo brašna pa izručite smesu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 st. oko pola sata, ili dok fino ne porumeni odozgo.




Proju možete spremiti i bez blitve, samo sa sirom, a možete dodati i nešto suhomesnato, sitno iseckano.
Najlepša je sa starim, tvrdim sirom jer se on ne rastopi i ostanu celi komadići, koji se i vide, a i osećaju dok se jede. 
Ja sam pravila sa mladim, koji se skoro rastopio, i promenio mi strukturu proje, trebalo bi da je rastresitija, ali je ipak bila ukusna i lepa;)
Poslužite je toplu, uz kiselo mleko, jogurt, može i ajvar ili ljutenicu, po vašoj želji.


3 коментара: