Пређи на главни садржај

Proja sa blitvom





Za doručak ili večeru uvek dobro dođe vruća proja. Jednostavno i brzo se priprema, a umesto blitve možete iskoristiti i spanać, ili je pripremiti bez povrća, sa nekim suhomesnatim delikatesima po vašem ukusu. 





Potrebno je:
4 jaja
1 čaša* kukuruznog brašna
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša mleka
1 čaša ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
oko 100 g sira
1 vezica blitve

*čaša je jogurtska od 180 ml





Priprema:
Blitvu operite, odstranite debele žilice pa je isecite na trakice.
Umutite belanca čvrsto, kao za patišpanj, dodajte žumanca i još malo mutite dok smesa ne postane penasta. Zatim dodajte redom ostale sastojke, na kraju dodajte blitvu i izmrvljen sir i špatulom lagano promešajte.
Kalup za pečenje namastite i posipite malo brašna pa izručite smesu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 st. oko pola sata, ili dok fino ne porumeni odozgo.




Proju možete spremiti i bez blitve, samo sa sirom, a možete dodati i nešto suhomesnato, sitno iseckano.
Najlepša je sa starim, tvrdim sirom jer se on ne rastopi i ostanu celi komadići, koji se i vide, a i osećaju dok se jede. 
Ja sam pravila sa mladim, koji se skoro rastopio, i promenio mi strukturu proje, trebalo bi da je rastresitija, ali je ipak bila ukusna i lepa;)
Poslužite je toplu, uz kiselo mleko, jogurt, može i ajvar ili ljutenicu, po vašoj želji.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.