Kravajčići


Predivne, mekane loptice od testa, u mom se kraju zovu kravajčići....ove sam malo oplemenila, dodala im jaje i jogurt, a rezultat je savršeno ukusno i fino pecivo koje je mekano i sveže i sutradan, lepo se seče na male kriškice.
Ovaj recept prilažem kao svoju ulaznicu za igru Ajme, koliko nas je,  u kojoj nam je ovog meseca domaćica Mateja s bloga M's Bakery  zadala temu jogurt.





Potrebno je:

oko 600 g brašna
20 g svežeg kvasca
150 ml tople vode
200 ml jogurta
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
90 ml ulja
1 jaje
premaz
malo mleka




Priprema:
U toploj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer i kašičicu brašna pa ostavite da se malo nadigne, a onda zamesite mekano testo od navedenih sastojaka, polako dodajući brašno, nemojte sve odjednom!
Možda će vam trebati još malo brašna, bitno je da testo bude mekano, a da se ne lepi za prste.
Ostavite pokriveno na toplom mestu da se udvostruči, pa onda na radnoj površini podelite testo na 12 jednakih loptica.
Svaku posebno uvaljajte izmedju dlanova oblikujući  loptice, tj. kravajčiće, pa redjajte na papir u pleh.
Pokrijte testo krpom i ostavite da se dobro nadigne.
Zagrejte rernu na 250 stepeni i stavite pleh sa kravajčićima, pa posle nekih 10-ak minuta kad se fino zarumene, smanjite temperaturu i pecite još 20-ak minuta, u zavisnosti od vaše rerne.
Ispečene kravajčiće premažite mlekom pa pokrite i ostavite da se ohlade.
Odlični su topli, a takodje su lepi i mekani i sutradan, tad se baš lepo seku, taman za male sendviče ;)

Коментари

Постави коментар

Популарни постови