Kafanska pogača
Još jedan brzinski specijalitet iz moje kuhinje ;)
Mekana, mirisna pogača, gotova za pola sata, idealna
kad ostanete bez hleba za večeru, ili kad vam se baš ne izlazi iz kuće da kupite. Dešava se i to, zar ne?
kad ostanete bez hleba za večeru, ili kad vam se baš ne izlazi iz kuće da kupite. Dešava se i to, zar ne?
Recept mi je prenela rodjaka koja drži kafanu, oni je tamo mese svakodnevno i pravi je specijalitet uz djakonije sa
roštilja. A tek uz sir, ljutenicu....
Potrebni sastojci:
20 g kvasca
1 jogurtska čaša mlake vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
oko 300-310 g brašna
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite testo, kvasac ne treba ostavljati da se aktivira, odmah se sve zajedno umesi.
Odmah ga prebacite na radnu površinu, oblikujte loptu rukama i onda
je spljoštite praveći pogaču, dlanovima pritiskajte nežno dok ne
dobijete željenu debljinu. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u
toku pečenja će još da naraste.
Prebacite je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvucite do oboda tepsije.
Izbockajte je viljuškom, napravite neku šaru po želji.
Uključite rernu na 250 st. Kad se zagreje, stavite pogaču i
čim se malo zapeče smanjite temperaturu na 180 i dopecite je do kraja. Ukupno vreme pečenja je 15-najviše 20 minuta.
Poprskajte je malo vodom kad je izvadite iz tepsije, umotajte u neki stolnjak i ostavite da se malo prohladi pre upotrebe.
Možete i da nožem ostružete krajeve pogače, onda bude kao one bakine pogače pod sačem što su se pekle. Moja mama tako radi, izvrsna je!
Divna!
ОдговориИзбришиNama je mama, kad smo bili klinci, pravila takve male pogace za veceru, pa viljuskom izbocka pocetna slova nasih imena i svako ima svoju. Najcesce ih je radila zimi, pa namazemo kajmakom. Prste da polizes.
Predivna je. Nesto slicno pravim i sama, ali sljedeci put bice po ovom receptu :)
ОдговориИзбришиHvala vam!
ОдговориИзбришиNama je ovo omiljena pogača, stvarno je brza, moje dete je obožava i stalno me tera, ajde onu tvoju pogaču za 15 minuta ;)
Taci, tako je i moja mama radila dok smo bile male, kako je to lepo bilo....
Gordana, probaj, biće mi drago!
odlična pogača, jako volim miris u kući kada se peče. pravim često ali, u zadnje vrijeme baš i ne. ja ne mogu odoliti domaćem kruhu. divan blog, fotografije, dizajn,... sve pohvale
ОдговориИзбришиHvala Snježana na pohvalama! Ja obožavam miris pogače u kući, vraća me u neke dane iz detinjstva...
ИзбришиPravim i ja sličnu pogaču ali uvek zamesim više pa od ostatka testa przim mekike koje punim sa sirom.
ОдговориИзбришиSuper ti je blog!
Dobra ideja za mekike, moje dete voli, baš bi mogla nekad tako da napravim! Pozdrav i hvala ti puno!
ИзбришиPogača je prava,ja sam ih veliki ljubitelj,naravno da mi se puno puta ne ide iz kuće i onda je ona najbolja opcija:)
ОдговориИзбришиProbat ću svakako i ovu:)
Hvala Nely, ovu pogaču svakako preporučujem!
Избришиupravo sam je uspjela slikati.strogo sam zabranila da mi je nediraju jer svaki put pojedu pola vruće i sramota me slikati okrajke.bit će slikica za igricu ;-)
ОдговориИзбришиveć danima sam kod tebe u gostima i kalkulišem sa receptima,ovo danas... ovo za goste... ovo za dezert....
ljubaccc....
Hehehe dobra si, tako i ja mojima zabranjujem da diraju dok ne slikam :)
ИзбришиSamo ti prosetaj, kao kod svoje kuce se osecaj :)