Posne suve paprike sa orasima




Specijalitet naše kuće za slavu koja pada u početak posta. Takodje, specijalitet moje svekrve, uvek ih ona pravi, ogromnu jednu šerpu napuni u dva reda, i uvek se pojedu u slast.
Kako je sad počeo Uskršnji post, a i još mogu da se nadju suve paprike na pijaci, ili su vam ostale u zamrzivaču, ne bi bilo loše napuniti ih još jednom ove zime ;)

Potrebno je:

 

30-ak kom suvih paprika
10 glavica crnog luka
1-2 struka praziluka
12 kašika mlevenih oraha
3 šoljice pirinča
so, vegeta, malo bibera
3 kašičice aleve paprike
ulje za prženje luka

Priprema:

Za ovo jelo potrebne su vam suve paprike od venca, srednje veličine. Skinite paprike sa kanapa, nožem odsecite oko drške, u krug, očistite od semenki, pažljivo da ne iscepate papriku.
Potopite ih u vruću vodu da malo omekšaju, isperite i otresite višak vode.
Luk sitno iseckajte, ispržite na ulju klasično, na tihoj vatri uz dodatak malo soli i vrlo malo vode, pred kraj prženja dodajte sitno iseckan praziluk pa sve zajedno lepo upržite. Nemojte da štedite ulje, ove paprike traže malo više ulja, treba da budu fino masne, tada je to ono pravo.
Dodajte u luk opran pirinač i mlevene orahe, alevu papriku i začine, posolite po ukusu, dobro izmešajte da se sve lepo sjedini.
Punite paprike, ne previše do kraja da ne bi iscurio fil prilikom kuvanja, ostavite malo praznog prostora pri vrhu. Naredjajte u šerpu, nalijte vodom, ne previše, kasnije možete da dodate još malo vode ako je potrebno, poklopite i na tihoj vatri krčkajte lagano.
Nije potrebno kuvati predugo, videćete, kad se voda lepo ukrčka i pirinač se skuva, to je gotovo. Bitno je da ne ostane vode u šerpi, trebalo bi da budu suve, tj. da ostane samo ulje.
Paprike zapecite malo u rerni, a kad ih izvadite iz rerne zalijte ih uljem koje ste zagrejali i u njemu propržili kašičicu aleve paprike.
Ove paprike neki vole da jedu i hladne, podjednako su ukusne, a mogu da stoje i po nekoliko dana. Mogu i da se zamrznu i po potrebi samo odmrznu i zapeču u rerni.
Ovo je velika količina, prilagodite je svojim potrebama, ali nemojte preterivati sa orasima jer jelo može da bude gorko ako stavite previše.






Коментари

  1. Ovo zvuči odlično... Suzyce, baš mi je drago da imaš svoj blog... :)

    ОдговориИзбриши
  2. kada sam nedavno bila u bg donijela sam si suhe paprike i jednu količinu sam već potrošila a ovu drugu ću na ovaj način... jer ovo mi je baš izazovno :)

    ОдговориИзбриши
  3. Mikice, hvala ti puno! Preporučila bi ti da probaš paprike punjene na ovaj način, odlične su zaista!
    Snježana, nećeš se pokajati sigurno! Javi utiske obavezno, baš me zanima kako će da ti se čine ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Paprike sam pravila pre neki dan i bile su izvrsne. Posto u ovim Amerikama nema suvih paprika, punila sam obicne crvene silje, najmanje koje sam nasla. I nisam ih zapekla u rerni sa zaprskom, bile su i ovako ukusne. Na 150g pirinca sam stavila 50g orasa.
    Valjda zbog pirinca koji sam koristila, morala sam da ih kuvam sat vremena, sto je mnogo vise od onih pola sata koje ste preporucili.
    Sve u svemu, veoma su ukusne, hvala na receptu.

    ОдговориИзбриши
  5. Ajoj, ovaj blog ako me ne spasi sada za predstojeću slavu, ništa neće. Uvek imam veću tremu kad padne na post. Ove ili paprike punjene kupusom čini mi se da bi bile zvezde trpeze (pod uslovom da mi uspu)..kao i onaj pasulj zapečeni...Hvala na ovom divnom izboru predloga, odmah mi lakše malo..;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra, samo napred, ne mogu da ne uspu! Verujem da ćeš ti kao domaćica biti zvezda večeri, a jako mi je drago da si ovde našla potrebnu inspiraciju. Ja spremam posnu slavu i uvek mi je drago da nekome mogu da pomognem nekim receptom jer znam da je teže spremiti posno nego masno, barem što se izbora jela tiče. Srećna slava ovako unapred, pa očekujem utiske ;)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови