Krempita

Jednostavna, najbolja....

 


 Stari mamin recept za krempitu, odavno ga već imam, ali je trebalo da prodje prilično vremena dok sam se odvažila da ga prvi put napravim. Ne znam zašto
sam toliko odugovlačila, recept je toliko jednostavan, napravi se bukvalno za 45 min kad se dobro organizuješ. Kod nas se odomaćio zbog svoje jednostavnosti, brze pripreme, penaste strukture i zaista izuzetnog ukusa.
 

Za pripremu ove krempite potrebno vam je:

Za  koru:

7 žumanca
7 kašike šećera
7 kašike mleka
7 kašike ulja
7 kašike brašna
na vrh noža praška za pecivo 

Za krem:

4 pudinga od vanile
1 l vode
300 g šećera
7 belanca
2-3 kašike šećera

i još...
200 g šlaga
350 ml mleka ili kisele vode

Priprema:

 Žumanca umutite penasto sa šećerom, dodajte ostale sastojke i izlite u podmazan duguljast pleh. Dimenzije mog pleha su 22x33 cm, dubina je 4,5 cm, a vi možete i dublji ako imate jer kad stavite šlag poravnaće se sa gornjom ivicom pleha, mada ništa ne smeta, komotno i lako se vade kocke. Koru pecite na tihoj vatri oko 10-tak minuta, pazite da ostane zuta.

Od litre vode oduzmite malo i rastvorite 4 pudinga, a ostatak stavite sa 300 g šećera  u neku duboku šerpu da provri, pa skuvajte puding. Šerpa mora da bude velika jer se tu dodaju belanca i ispadne baš puno kreme.
Izmaknite sa ringle i odmah u vrelo dodajte sneg od belanaca koja ste u posebnoj posudi čvrsto umutili sa 1-2 kašike šećera. Ja dodajem kašiku po kašiku belanaca, tj. onoliko koliko zahvatim, neprestano mešajući mikserom.
 Ukoliko volite vazdušastiju kremu, vi onda nežno mešajte žicom dok sjedinjujete krem sa belancima, ali po receptu je da se mikserom lepo umuti da krem postane kompaktan.

Pokazaću vam na ovoj slici kako izgleda krem kad se lepo ne sjedini, vide se linije od pudinga, ali to nikako ne menja na ukusu (jednom mi je samo tako ispalo, i od tada sam se vratila original receptu, najbolje je tako).
 
 Dakle, dok je krem još uvek vruć, razlijte ga preko vruće kore i poravnajte dugačkim nožem. Sve to uradite brzo jer se krem brzo steže, trebaće vam pomoć pri držanju teške šerpe, uposlite nekog da vam pridrži šerpu dok vi razmazujete krem.


Ostavite da se ohladi pa premažite umućenim šlagom, ukrasite narendanom čokoladom ili mrvicama, to je već po vašoj želji, nije obavezno.
 Dobro ohladite u frižideru, isecite na kocke i poslužite.
Vrlo lako se seku, nož klizi kroz kremu, lako se vade, samo se prvi put pripomognite malom viljuščicom, posle ide lagano. 




Nekoliko saveta za brzu pripremu:

Kolač se vrlo brzo pravi, pošto se sve radi dok su kora i krem vrući. Evo redosleda kojim ja radim:
-prvo izmerim i pripremim sve sastojke
-uključim rernu i dok se zagreva umutim koru i izlijem u pleh
-uključim ringlu za puding i dok voda ne provri umutim belanca
-u medjuvremenu stavim koru da se pece, za to vreme skuvam puding
-izvadim koru, sjedinim puding i belanca i odmah izlijem na jos toplu koru
-i gotov kolač, samo još šlag, a zatim kafica i uživanje može da počne ;)



Ovim kolačem želim da svim damama čestitam sutrašnji praznik 8.mart! 
 

 


 

     


Коментари

  1. Sjajno ! Obožavam krempitu i baš je dugo nisam pravila ali ove fotke su me inspirisale da uskoro zamiriše i kod mene .... svaka čast !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови