Posni kroasani



Ako postite ovih dana, predlažem vam da probate ove posne kroasane, koji se pripremaju sa belim vinom. Za nijansu su drugačije strukture testa  nego obični, masni kroasani. Testo je odlično za rad, lepo se razvija, ne skuplja se, a pečeni kroasani su sipkaviji, lisnatiji i baš fino mekani. Nećete pogrešiti bilo da ih napravite prazne ili sa nekim slanim ili slatkim punjenjem. Od ove mere dobićete 16 kroasana srednje veličine, tj. jedan veliki pleh od rerne.




Potrebno je:

500 g brašna
150 ml belog vina
150 ml vode
20 g kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja
1/2 kesice praška za pecivo
premaz
200 g margarina





Priprema:
Rastvorite kvasac i šećer u toploj vodi i ostavite da zapeni. Izmešajte brašno, so i prašak za pecivo, a vino podgrejte da bude mlako. U posudu u kojoj ćete mesiti sipajte nadošao kvasac, ulje, vino i uz postepeno dodavanje brašna umesite glatko testo. Testo ne treba da stoji, odmah ga premesite na brašnom posutoj radnoj površini i podelite ga na 8 loptica. Svaku lopticu razvucite u krug i premažite margarinom sobne temperature, osim zadnje koju ostavljate nepremazanu. Poređajte krugove jedan preko drugog i poklopite zadnjim, nepremazanim. Razvucite testo u veliki krug prečnika oko 45 cm i isecite ga na 16 trouglova. Po želji stavite džem, ajvar, tunjevinu ili šta volite od fila, mada su najlepši prazni. Urolajte trouglove u kiflicu, poređajte ih na papirom obložen pleh i ostavite oko 50 min. da stoje. 




Zagrejte rernu na 200 st. Kiflice premažite rastopljenim margarinom, posipite susamom i pecite dok ne porumene. Peku se nešto duže nego obične kiflice, mislim da sam ih pekla skoro 25 minuta, a vi dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni. 
Posipite ih prah šećerom kad se malo prohlade, ako volite slatku varijantu, a slane kroasane poslužite uz jogurt, ajvar ili šta god volite.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови