Ledene kocke

Za početak....

 

 

 

  Uvek je pravo vreme za ledene kocke, nama prijaju i leti i zimi, možda zato što ih jako volimo, naročito muški deo moje ekipe. Kako je ovo prvi recept u mojoj prvoj sveščici recepata, tako i ovde započinjem baš sa njim.....dakle, nema izgovora da ne probate, ovo su definitivno najbolje ledene kocke, a naprave se začas, tako lako....pa da vidimo šta nam to treba? 

za patišpanj: 

5 jaja  
5 kašike šećera
5 kašike brašna
2 kašike kakao

za sirup:

300 g šećera
250 g vode

za kremu:

1 l mleka
5 kašike gustina
9 kašike brašna
16 kašike šećera
3 vanilin šećera
250 g margarina
1 flašica ekstrakta limuna

za glazuru:

100 g čokolade za kuvanje
1 kašika meda
3 kašike mleka
3 kašike ulja

priprema:

Umutite patišpanj od navedenih sastojaka, sipajte u podmazan duguljasti pleh i pecite oko deset minuta na 180 stepeni. Pleh u kom ja pečem je dimenzija 33x22cm.
Za sirup stavite šecer i vodu da provri, malo ukuvajtei prelite preko hladnog patispanja. 
 Od litre mleka oduzmite 200 ml i razbijte brasno i gustin, a ostatak stavite sa šecerom da provri. Ulijte lagano u provrelo mleko, neprestano mešajući žicom i skuvajte krem, pa stavite 3 vanilice i ostavite da se ohladi.  
Posebno umutite margarin sa limunovim ekstraktom ili korom od limuna (na najsitnijoj strani je narendajte, samo žuti deo limuna) i sjedinite sa hladnim kremom. Dobro umutite i premažite patišpanj. Poravnajte duguljastim nožem.
Za glazuru otopite čokoladu sa ostalim navedenim sastojcima i prelijte preko kolača. Pomerajte pleh levo-desno da bi se čokolada lepo razlila. Ostavite da se stegne u frižideru, pa isecite na pravilne kocke i poslužite.

Ova glazura se pokazala kao veoma dobra, ne puca kad se seče, malo je mekanija od klasične čoko glazure, pa mi je zato i bolja za ovaj tip kolača.
Ovo je poboljšana verzija recepta, odstupa malo od originala kod pripreme kreme, jer sam vremenom videla da je krem lepši na ovaj način, sa jednim delom gustina. Patišpanj nisam menjala ništa.

         
 
 
 

Коментари

  1. Прелеп почетак, Сузи! Једва чекам наставак и твоје фотографије:)
    А ове ледене коцке сам правила и знам да су одличне :)

    ОдговориИзбриши
  2. Suzi, baš sam radosna da si počela! I to ovim receptom, slažem se da su najukusnije ledene kocke koje sam pravila! :))
    Dopada mi se i ime i predstavljanje ;) mnogo sreće ti želim! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Lep pozdrav i dobro nam dosla u blogerske vode, ledene kocke izgledaju savrseno.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Suzi jako mi je drago što si krenula pisati blog,želim ti dobrodošlicu i sa zadovoljstvom ću te pratiti...ove ledene kocke bih sada odmah poželila probati..
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Lana, Nely, hvala na dobrodošlici! Vas dve ste mi uzor, odavno vas pratim iz prikrajka ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Aaaaa, ti si ta (slabo pamtim, ali zato dobro zaboravljam :) čiji sam recept uzela kao osnovu za svoje ledene kocke. Hvala ti!

    p.s.
    Usput, meni odmah dve kocke stavi, i kafu bez šećera. Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  7. Suzana, dobro nam došla u ovaj jako zarazni gastro blogerski svet. I meni je slika ledenih kocki bila odnekud poznata, sve do nisam majin komentar pročitala, pa onda klik do Maje, pa do kocki pa do tebe na Coolki. Divne recepte imaš!

    ОдговориИзбриши
  8. Jakooo zarazno, tu se slažem! ;)Hvala ti puno, pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Dobro nam došla i drago mi je da si i ti sa nama...i ja sam početnik ovde, malo više od tebe, ali početnik.....Tvoje slike i recepti su fantastični.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови