Пређи на главни садржај

Kolač sa višnjama




Ako vam je ostalo višanja u zamrzivaču, sada je pravo vreme da ih upotrebite i napravite ovaj starinski, provereno dobar kolač sa višnjama.
Nama je najbolji, stvarno, probala sam razne varijante, sa jogurtom, sa svakakvim nekim dodacima, ali ipak, ovaj mi je najbolji. Ne zato što je to stari mamin recept, već se zaista vidi razlika, rastresitiji je i mekši. Uostalom, probajte ;)




Sastojci:


4 jaja
12 kašika šećera
12 kašika brašna
12 kašika mleka
12 kašika ulja
1 prašak za pecivo
malo višanja
prah šećer za posipanje 


Priprema :


Umutite 4 belanca sa šećerom, kao kad mutite za patišpanj za tortu, dodajte 4 žumanca, pa penasto umutite sve zajedno.
Dodajte brašno sa praškom za pecivo (preporučujem da ih prosejete zajedno jer onda testo bude laganije i rastresitije), zatim dodajte mleko i ulje i lagano sjedinite varjačom.
Testo izlite u duguljasti pleh koji ste malo namastili i posuli brašnom pa višak otresli.
Pred samo pečenje, možete da rasporedite višnje i odmah ubacite pleh u rernu, dok još nisu sasvim propale na dno, a možete i ovako: stavite kolač da se peče i čim se stvori tanka korica odozgo, izvadite pleh i nabockajte višnje lagano ih gurajući dok malo ne propadnu kroz koricu (pazite da ne opečete prste!)





Ako koristite višnje iz zamrzivača, pre upotrebe ih dobro ocedite, sokić naravno, popijte, prelep je!
Kolač pecite na 180 stepeni  oko 15-20 minuta.
Pečen kolač isecite na kocke i posipite prah šećerom.







 

Коментари

  1. Eh, kad nemam više višanja u zamrzivaču...Ali sad će nove, jedva čekam :)Videla sam da su rane trešnje već zarumenele.
    Divan kolač, Suzi kao i sličice :)

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je ostalo još vrlo malo, trošim ih lagano u voćnom jogurtu ;) Trešnje već uveliko prodaju na pijaci, sad će još malo i višnje.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj kolač je stara klasika, koju svi volimo...a višanja, hvala Bogu,imam još.

    ОдговориИзбриши
  4. Cesto sam ga jela kao mala, tako da mi je ukus odlicno poznat:) Fenomenalno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  5. I nama ga je mama često pravila dok smo bile deca, a sad smo zatrpani receptima sa interneta i zaboravljamo polako ove stare, dobre recepte!
    Hvala vam! Pozz

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo je omiljeni kolac moje trogodisnje devojcice. Jos tragam za idealnim receptom.Juce sam pravila varijantu sa jogurtom. I ovaj cemo isprobati.

    ОдговориИзбриши
  7. Mirjana, možda je baš ovaj recept onaj idealni za kojim tragaš ;) Probaj pa javi, pozz

    ОдговориИзбриши
  8. Odličan recept ! A evo kako je meni ispao https://www.facebook.com/photo.php?fbid=370144979780852&set=a.369542679841082.1073741837.349383368523680&type=1&theater , savršeno mek i ukusan !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.