Pita od šljiva





Prošle godine su nam šljive baš dobro rodile. Naravno, stavila sam zavidnu količinu u zamrzivač bez neke posebne ideje kako ću ih uopšte upotrebiti u toku zime. Kad je prošla zavisnost od crumbla na koji smo bili totalno navučeni jedno vreme, onda sam prešla na nešto novo, bar za mene. Ovakve pite nisam nikad radila, pa mi je samim tim bilo zanimljivije. 

Pita je fantastična, radim je već par puta, a taman imam šljive još za jednu turu, dok ne sazru ovogodišnje ;)
Originalan recept je sa Coolinarike, Anka ga je baš detaljno i lepo napisala, a ja ću vam ga napisati kako sam ga ja radila, sa nekim malim izmenama.

Sastojci za testo:

300 g brašna
200 g margarina
100 g šećera
2 jaja
prstohvat soli
1/2 kesice praška za pecivo
malo narendane limunove korice

 Za fil:

oko 700 g šljiva
4 kašike džema od šljiva
4 kašike šećera
2 kašike prezli
1  kašičica cimeta




Priprema:

Odmerite brašno i stavite ga u posudu za mešenje pa dodajte margarin isečen na tanke listiće, šećer, jaja i ostale sastojke pa mutite mikserom sa nastavcima za testo. Brašno možete da koristite oštro, tako piše u receptu, ja prvi put nisam imala pa sam koristila meko. Drugi put kad sam pravila stavila sam Fidelinkino brašno za testo, bilo je odlično, sipkavo.  Pred kraj testo lepo izradite rukom, ako je potrebno dodajte još malo brašna. Oblikujte loptu i uvijte je u prozirnu foliju pa ostavite u frižideru da odstoji 30 minuta.
Za to vreme pripremite fil.
Ako koristite šljive iz zamrzivača, prethodno ih odmrznite i jedan deo isecite na četvrtine, a deo ostavite na pola, pa stavite u šerpu zajedno sa šećerom da se dinstaju na laganoj vatri. Kad šljive postanu mekane, dodajte ostale sastojke i lepo promešajte da se sjedine. Sklonite sa strane da se fil ohladi.
Testo izvadite iz frižidera i podelite ga na 2/3 i 1/3. Od ove 2/3 testa razvucite koru u obliku pleha, a 1/3 testa će vam biti za mrežicu koja se stavlja preko fila.
Od ove količine testa možete napraviti dve manje pite u kalupu za tart, ili u nekom vatrostalnom, ili u četvrtastom plehu dim. oko 24x33cm da bi vam bilo debljine kao što je na slici.


Pleh premažite uljem i pospite brašnom, višak otresite. Testo uz pomoć oklagije prebacite na pleh, nije bitno ako negde pukne, lako se "zakrpi" i to se kasnije ne vidi. Ivice testa podignite uz rub pleha pa višak odsecite.
Preko testa premažite fil i odozgo poredjajte trakice od testa, koje ste napravili tako što ste razvukli koru i sekačem za picu ili nožem isekli trake iste debljine. Poredjajte ih preko fila sa malim razmakom izmedju, jednu preko druge, ili ako hoćete da bude estetski lepo, onda podvlačite jednu ispod druge, evo ja sam pokušala prvi put, nije ispalo loše ;) Krajeve trakica spojite prstima sa testom, onako štipkajući testo. 



Zagrejte rernu na 180 st. i ispecite pitu nekih 20-30 min najviše, zavisi od vaše rerne.
Ohladite je pre sečenja. Možete je iseći na trouglove ili na kocke, posuti prah šećerom po želji, a i ne morate, odlična je i bez toga.





Skuvajte kafu, podignite noge na tabure i uživajte u ovoj piti. Prijatno!

Коментари

  1. Hvala! Ovo je zaista jedna predivna pita, vredi je isprobati!

    ОдговориИзбриши
  2. Divna je, volim takve pitice a tvoja izgleda posebno fino i raskosno. Nisam nikada zamrzavala sveze sljive, mogla bih isprobati ove godine, ali zato u nedostaku slobodnog prostora i spajza u zamrzivacu cuvam pekmeze.:D p.s. prelepe fotke, posebno taj tanjiric fotkan u basti...:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti Lana! Ja sam prvi put prošle jeseni stavila šljive u zamrzivač jer su stvarno dobro rodile, napravila sam pekmez pa sam mislila da zimi napravim još ako zafali. Ali, eto ostalo mi je još malo pa ih koristim u pitama i kolačima, i mogu ti reći da su odlične, videćeš ako odlučiš da ih zamrzneš ;) A pitu svakako preporučujem da probaš, odlična je! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Amei conhecer o seu blog,achei encantador.Visite:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
    Siga-me e pegue o meu selinho!!!

    Obrigada.

    Beijos Marie.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови