KuVarijacije - Koh
Za mesec maj izglasani recept u okviru KuVarijacija bio je Koh, sa Jeleninog bloga.
Kako ne pamtim kada sam zadnji put pravila koh, ovo mi se učinilo kao idealna prilika da ga spremim i tako po prvi put učestvujem u ovoj igri. Na veliku radost mog dragog, koji ga inače obožava! I koji je, sem jedne kocke koju sam ja pojela, smazao ceo pleh sam :D
Uglavnom, koh je starinski kolač, svima dobro poznat, koji svojim ukusom vraća u detinjstvo. Inače, ja ga pravim tako što dodajem i 1 kašiku brašna na 6 kašika griza. Novina za mene je bilo to što se vrelo mleko sipa preko vrelog koha, obično radim da jedno od ta dva bude vruće a drugo hladno. Takodje, za vraćanje koha u vruću rernu, moram da priznam da nisam čula, ali za sve ima prvi put. Ovog puta nisam ništa menjala, znači, pravila sam ga striktno se držeći Jeleninog recepta. I mogu samo da kažem, sve pohvale!
Sastojci:
6 jaja
6 kašika šećera
8 kašika griza
1 kesica vanil-šećera
korica od 1-2 limuna
za preliv:
1 l mleka
2 kašike šećera
2 kesice vanil-šećera
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst sneg, dodajte žumanca i penasto umutite. Zatim varjačom lagano umešajte griz i rendanu limunovu koricu.
Pleh dimenzija otprilike 20x30 cm malo nauljite i pospite brašnom, višak otresite pa sipajte masu i lagano poravnajte špatulom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 20 minuta. Toliko je meni trebalo, dužina pečenja zavisiće od jačine vaše rerne.
Mleko, šećer i vanil-šećer zagrejte da bude vrelo. Ja sam kuvala mleko iz kese zajedno sa šećerom, procedila i onda prelila preko testa. Znači, izvadite koh iz rerne i prelijte ga vrelim mlekom pa vratite u isključenu rernu na nekih 15 minuta. Vrata rerne ostavite malo otvorena.
Izvadite koh iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga dobro ohladite u frižideru pre služenja.
Po vašoj želji, a i po preporuci autorke ovog recepta, koh možete poslužiti tako što ćete preko staviti i par višnjica iz slatka.
Suzana, meni su najfascinantnijiti klasični recepti jer se uvek zabezeknem kako se neki klasičan kolač ili jelo sprema u drugoj kući. Nisu mi interesantni neki novi recepti iz drugih zemalja ali kad vidim d aneko pravi sarmu skroz drugačije ili bilo šta drugo standardno i da je na tome odrastao onda volim da prostudiram cake i fazone. Moja mama sprema redak grašak i faširane se ubace u grašak. Suprug je tako čudno gledao u tanjir kad sam prvi put to iznela jer kod njegove mame ne postoji redak, čorbast grašak, već gust kao prilog i faširke pored, a ista je stvar i sa ćuftama u paradajz sosu. Svaka porodica svoju tajnu ima. Hvala na isprobavanju!
ОдговориИзбришиJelena, i ja volim da zavirim u te "tajne" neke druge porodice. Svako sprema na svoj način, ali ja baš volim da isprobavam tudje načine, cake i fazone, jedino što nemam prilike da to malo češće radim jer su moji po tom pitanju malo "zaostali", drže se onog dobrog i proverenog. Samo za mene, ne ide, i zato me obradovao izbor Koha za ovu igru jer znam da to muž voli ;) Pozdrav tebi :)
ИзбришиZaista divno izgleda i na tvojim slikama je uvek sve tako ukusno i toplo, odmah pozelim da se posluzim.:)))
ОдговориИзбришиLana, drago bi mi bilo kad bi te nekad uslužila, ali onako, uživo! Nismo daleko ;) Hvala ti puno!
ИзбришиOd kada to nisam pravila...mislim da ima čitava vešnost....možda bih mogla i ja da se pridružim igrici, ali prvo moram da čpročitam pravila. Suzy,koh ti je fantastičan.
ОдговориИзбришиHvala Zorice! I ja ga retko pravim, ne pamtim kad sam zadnji put, a dragi ga tako voli....
ИзбришиSuzi, koh prelepo izgleda! Ni ja ga nisam pravila jako, jago dugo...A pravim ga na isti način kao što si opisala da si sad pravila - prelivam vrućim mlekom, s tim što u mleko dodam i malo čokolade, da se istopi, pa koh bude braon ;) I vratim u toplu rernu, da još malo "nabubri" i popije...:P
ОдговориИзбришиUh, sad mi se jede! :D
Ooo Jeko, pa to je onda čoko-koh, mora da je super tako! Ne znam zašto tako retko pravimo te starinske kolače, valjda smo svi pomahnitali za ovim novitetima ;)
Избриши