Prolećni đuveč



Svaka domaćica ima svoj način pripreme jela, pa tako i đuveča. Ja ga obično pripremam na klasičan način, ali su me tikvice i mlado povrće inspirisali da ga spremim malo drugačije, bogatije i ukusnije. Od povrća se može dodati još
po nešto po ukusu, tipa brokoli ili karfiol, mislim da bi tako bilo još punijeg ukusa. Nažalost, onda bih morala da ga pripremim samo za sebe jer niko drugi u mojoj porodici ne jede povrće tog tipa, pa sam to izostavila, ali vi svakako dodajte ono što volite. List rena je za mene novina, ali kako ga moja svekrva koristi baš isključivo za đuveč, nabrala sam na placu domaći list, i mogu vam reći da je značajno doprineo ukusu đuveča. Najbitnije je da vam jelo ostane sočno, nikako suvo, i iz tog razloga sam ja počela da ga pripremam u velikom, dubokom teflonskom tiganju, bez naknadnog pečenja u rerni i mislim da stvarno nema potrebe isušivati ga dodatno, ionako se na kraju uhvati lepa tanka korica, a jelo bude sočno i veoma ukusno i sutradan.


Potrebno je:
1 kom. pilećeg belog mesa
2 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
2 mlade šargarepe
1 tikvica
1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
8-10 mladih krompirića
1,5 šoljica pirinča
1 list rena
seckani peršun
so, vegeta, biber
2 kašičice aleve paprike
list lovora
ulje



Priprema:
U veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite masnije jelo onda otprilike znate koliko je to. Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom. Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite. Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.


Pustite da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač, posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo. 
Trebalo bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.


Коментари

  1. I ja volim djuveč samo ako je sočan. Nikako mi se ne dopada suv. Moja baka je uvek po površini ređala kolutove paradajza i, iz nekog razloga, to me mnogo nerviralo kad sam bila mala...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naše bake su imale svoje metode da nam podvale neko povrće, možda je to bio njen način ;)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови