Пређи на главни садржај

Rolat sa dekorisanim biskvitom

Za mesec oktobar u okviru blogerske igrice kuVarijacije, izabrana je Rolada sa dekoriranim biskvitom sa Tamarinog bloga ave dulcis. Kako mi se recept odmah na prvu dopao, odlučila sam da se poigram i napravim ga, i mogu vam reći da je bilo baš zabavno šarati, a kasnije i pojesti ga ;)
Nisam koristila šablon već sam crtala onako odokativno, zato sam se malo i zanela, crtala sam i crtala...:D. Manje probleme napravio mi je papir za pečenje koji je tamne boje pa se ona prenela na uzorak, a i malo se zalepio, mada je na kraju sve ispalo ok. Uglavnom, jednostavan i ukusan, veoma efektan i dekorativan rolat, sa bilo kojim filom da ga isfilujete, nećete pogrešiti. Kod mene je sa pekmezom od dunja.




Potrebno je:
za uzorak na rolatu 
1 belanac
30 gr šećera
40 gr brašna

20 gr omekšalog maslaca
za biskvit
4 jaja
1/2 šolje šećera

60 gr otopljenog maslaca

1/2 šolje brašna

1/4 šolje kakao praha
+ fil po želji (npr. neki pekmez svetlije boje ili ganache od bele čokolade)





Priprema:
U maloj posudi izmešajte belanac sa brašnom, maslacem i šećerom. Ako želite uzorak u boji, dodajte prehrambene boje. Masu stavite u kesu za zamrzivač pa makazama isecite mali otvor na rubu kese. Možete koristiti i platnenu vreću sa nastavcima za ukrašavanje. 
Pripremite pleh za pečenje, isecite pek papir odgovarajuće veličine i ispod njega stavite papir sa odštampanim uzorkom. Lagano pritiskajte kesu sa masom i šarajte po papiru prateći linije uzorka. Ili šarajte proizvoljne linije, poigrajte se...Stavite pleh u zamrzivač da se šara stegne. Za to vreme pripremite biskvit. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte otopljeni maslac, brašno i kakao i na kraju umešajte posebno umućena belanca i sve lagano sjedinite špatulom. Izvadite pleh iz zamrzivača i brzo, što kraćim potezima razmažite smesu preko šare. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 10 minuta. Pečeni biskvit prebacite na papir za pečenje posut šećerom, skinite papir na kome se pekao i urolajte zajedno sa krpom. Ostavite tako dok se ne prohladi, a onda isfilujte filom po želji i ponovo čvrsto zarolajte. Ohladite pre sečenja i posluživanja.



Коментари

  1. Woow, sare gotovo da reljefno izgledaju, predivnoo.. a pekmez od dunja se odlicno uklopio, nekako bas pristaje jeseni.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Jako ti lijepo ispao i iskreno baš ti zavidim, moj je daleko od ovog.

    ОдговориИзбриши
  3. Baš ti je lep rolatić i sviđa mi se šara. Ja sam mislila da se ne sme odstupiti od izgleda ( mislim na šare ) ali znaću za drugi put.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima!
    Jeste Lana, i meni se svidja jer je u jesenjim bojama ;)
    Dilajla, sad ću da odem do tvog bloga, sigurna sam da je i tvoj rolat lep!
    Zorice, prvo sam htela da našaram tačkice, ali ostalo bi mi puno mase pa sam se predomislila i šarala odokativno, nije ispalo loše. Zadovoljna sam kako je prvi put, zna se da mi dekoracije nisu baš jača strana ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasna je! Sviđa mi se ovaj 3D efekt sa šarama i drago mi je da si se zanesla, jer je super ispalo!

    ОдговориИзбриши
  6. Joj, kako je lep i ovaj rolat, kako su lepe te tople boje! Meni su i inače rolati problem, a kamoli dekorisani :-P. Uživam gledajući.

    ОдговориИзбриши
  7. Prvi put pravim ovakav rolat i baš sam se zaigrala sa šaranjem, malo je falilo da bude previše šaren za moj ukus. Rolati su mi uža specijalnost, moram da se pohvalim hehehe, mislim što se motanja tiče. Hvala vam puno!

    ОдговориИзбриши
  8. Suzo ne mogu se nagledati ovog rolata koliko je savršen u presjeku i dekoriran ovim šarama,genijalno!

    ОдговориИзбриши
  9. Suzo, mnogo je lep, savrsen presek, odlicno:))

    ОдговориИзбриши
  10. Kako se meni ovo svidelo. Nisam nikad radila te nasarane biskvite, ali ovaj tvoj izgleda savrseno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je ovo prvi takve vrste, i baš sam se fino izigrala. Nije baš savršen, ali hvala ti ipak ;)

      Избриши
  11. Анониман12. јул 2014. 15:08

    Po navedenom receptu si radila roladu?
    Ja sam probala to napraviti i tiejkom rolanaj pukla je na tri mjesta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, po ovom receptu sam radila i stvarno nisam imala problema. Probaj ponovo, sigurna sam da ces uspeti.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)