Пређи на главни садржај

Rum štangle



Po nazivu biste zaključili da su ove štanglice sa rumom, ali ne, u njima nema ni kapi ruma! A ipak mirišu i imaju ukus na rum ;)
Neverovatno su sočne, ni malo suve iako vam možda donja žuta kora tako izgleda. Samo ga napravite dan ranije kako bi se lepo stegao i isekao. Sezona slava je počela, možda će baš ovaj kolač ukrasiti vašu tacnu sa sitnim slavskim kolačma.
Potrebno je:
za koru
6 jaja 240 g šećera 180 g brašna  
140 g margarina
za fil 
čaša je od jogurta (180 ml)
2 čaše šećera
1 čaša vode 300 g mlevenih oraha 3 štangle čokolade 240 g margarina 
za glazuru 
4 štangle čokolade malo ulja malo mleka 



Priprema:
Umutite 6 belanca uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte žumanca i penasto umutite. Dodajte brašno i rastopljen i prohladjen margarin. Lagano sjedinite špatulom i izlijte masu u podmašćen pleh dimenzija približno 40x30. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni, bitno je da testo ostane žuto, proverite čačkalicom da li je pečeno.
Pečeni patišpanj ostavite da se ohladi pa ga prebacite na poslužavnik, isecite krajeve i poravnajte ga. Krajeve patišpanja izmrvite u posebnoj činiji.
Za fil ušpinujte lagano šećer sa čašom vode, pustite da vrije oko 15-ak minuta. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, mešajte da se čokolada otopi i odmah prelijte preko mlevenih oraha. Promešajte da se lepo sjedini. Margarin penasto umutite mikserom pa sjedinite sa smesom od oraha i dobro izmiksajte. 
Na patišpanj rasporedite polovinu fila, posipajte mrvice od  biskvita i odozgo nanesite preostali fil. Poravnajte nožem i ostavite da se stegne pa ga prelijte glazurom od topljene čokolade. 
Dobro ohladite i secite štanglice oštrim nožem.
 
 

Коментари

  1. Hvala puno na divnom recepticu, bas mi se svidja i isprobavam prvom prilikom.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, svideće ti se sigurno! Ovo je stari mamin recept, tako retko ga pravim a baš je ukusan, pun oraha i čokolade ;)

      Избриши
  2. Obozavam kombinaciju ruma i cokolade, tako bih ja rado ubacila i malo ruma :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Predlažem da prvo isprobaš bez ruma, iznenadićeš se ukusom ;)

      Избриши
  3. Lepe su, baš me mame:))) Ne mogu verovati da nema ruma a da se oseća rum u njima, šta li je doprinelo tome, kakva je to čarobna formula? Probam ovo i javim utiske. <3

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima! Stvarno se oseća ukus ruma, od čokolade verovatno, probajte ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Suzy imam slican kolac,bas sam sada pogledala moju sveskicu..kod mene u biskvit ide i kakao,pa je taman,sve ostalo je isto..tvoj mi se jako svida jer se fino vidi razlika kreme i biskvita,zabiljezicu ga ...puno mi se kolaca svida ane mogu sve da ih napravim !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, ovo je stari mamin recept i stvarno je dobar. Drago mi je da ti se svidja.. A u pravu si, ko će sve to isprobati ;)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)