Пређи на главни садржај

Rolat sa orasima i kiselom pavlakom


Generalno, volim brze poslastice. Dok se rerna zagreje, smutite sastojke koje obično imate u frižideru, ispečete začas i već imate kolač na stolu. Ovo je jedan takav,  najjednostavniji mogući rolat, bez brašna, brz i jako ukusan, tako divno sočan i mekan! Možete ga pripremiti i sa lešnicima, prethodno malo propeckanim u rerni, tada ima božanstveni ukus ;)

Potrebno je:
4 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
50 g mlevenih oraha
200 g kisele pavlake




Priprema:
Belanca umutite sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst šam, dodajte žumanca i penasto umutite. Umešajte lagano mlevene orahe, sjedinite špatulom pa izlijte masu u pleh obložen pek papirom. Pleh je dimenzija 30x30 cm ako želite tanak rolat kao što je u originalnom receptu, ja sam pekla u plehu 33x23 cm. Ispecite koru na 180 st. oko 10 minuta. Pečenu koru prebacite na krpu i skinite papir, ostavite da se ohladi pa premažite pavlakom i urolajte. Ostavite rolat da se dobro ohladi pa ga po želji ukrasite čokoladom ili šlagom.



Коментари

  1. Stvarno je jednostavan. A ne sumnjam da je krasan zalogajčić.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam otkrila pavlaku kao idealan premaz za lagane kolače i držim se nje, zaista mi se svidja. Ovaj rolat je jako ukusan, a najvažnije brz za pripremu i sa malo sastojaka ;)

      Избриши
  2. Ja imam neki problem sa rolatima, ne ide pa ne ide, uspeva mi svaki peti. To je razlog više da se divim svakom tvom rolatu, koliko god ga ti proglašavala za jednostavan :-).
    Moja mama ume lepo da savija ta testa i već sutra, sad je kasno, javljam joj i ovaj recept, ona će sigurno pre mene da ga spremi :-D.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, ne odustaj, ako treba pomoć oko motanja, tu sam ;) Samo ga blago pritiskaj i vraćaj unazad pri motanju, i tako svaki novi namotaj, videćeš kako će lepo da se umota i da bude čvrst ;)

      Избриши
  3. Svidja mi se sto je bez brasna. Sigurno je jako socan...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, baš sočan. Naročito sutradan kad povuče još malo vlage od pavlake.

      Избриши
  4. Nevjerovatno jednostavno! Fantastično, biskvit koji se za čas umuti, bez brašna, za čas ispeče! Mislim da bih dodala neko voće, mada vjerujem da je i ovako odličan... Sviđa mi se! ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo obećava.
    I samo da proverim - ni mrva šećera ne ide u kiselu pavlaku?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Majo, ni mrva. Ali naravno da možeš da dodaš 1-2 kašike ako volite sladje. Bez šećera je lagano kiselkasto, ne preterano, baš osvežavajući ton daje.

      Избриши
    2. [pola godine kasnije...]
      Napravila rolat. SAVRŠEN JE. Oooobavezno dupla mera drugi put! Odnosno dva rolata, jer mnogo je simpatičan kad je mali tj. tanak, kad se iseče komotno ide u kategoriju sitnih kolača.
      Pozdrav! :)

      Избриши
    3. Neizmerno mi je drago da si imala poverenja i napravila ga, a posebno što ti se dopao. I meni je jako simpatičan onako mali, što kažeš, za kategoriju sitnih kolača je ;) Hvala ti puno, pozdrav!

      Избриши
  6. Predivnog je ukusa, savrsen, sto se nas tice. Samo, iduci put pravim duplu meru:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Heheh svi bi duplu meru izgleda ;)
      Drago mi je što ti se dopao rolatić, hvala ti puno!<3

      Избриши
  7. Анониман16. јун 2014. 14:14

    Upravo napravila. Socno, kremasto i fino. Samo stvarno treba duplirati dozu...

    ОдговориИзбриши
  8. Ovaj rolat pravim sto pre.......jedva cekam da probam,fantasticno izgleda a svidja mi se sto se jako brzo pravi....

    ОдговориИзбриши
  9. Isprobano, sta reci nego BRAVO!!!

    http://goodfood-maybe.blogspot.ca/2015/11/rolat-sa-orahom-i-kiselom-pavlakom_7.html


    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.