Rolat sa orasima i kiselom pavlakom
Generalno, volim brze poslastice. Dok se rerna zagreje, smutite sastojke koje obično imate u frižideru, ispečete začas i već imate kolač na stolu. Ovo je jedan takav, najjednostavniji mogući rolat, bez brašna, brz i jako ukusan, tako divno sočan i mekan! Možete ga pripremiti i sa lešnicima, prethodno malo propeckanim u rerni, tada ima božanstveni ukus ;)
Potrebno je:
4 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
50 g mlevenih oraha
200 g kisele pavlake
Priprema:
Belanca umutite sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst šam, dodajte žumanca i penasto umutite. Umešajte lagano mlevene orahe, sjedinite špatulom pa izlijte masu u pleh obložen pek papirom. Pleh je dimenzija 30x30 cm ako želite tanak rolat kao što je u originalnom receptu, ja sam pekla u plehu 33x23 cm. Ispecite koru na 180 st. oko 10 minuta. Pečenu koru prebacite na krpu i skinite papir, ostavite da se ohladi pa premažite pavlakom i urolajte. Ostavite rolat da se dobro ohladi pa ga po želji ukrasite čokoladom ili šlagom.
Stvarno je jednostavan. A ne sumnjam da je krasan zalogajčić.
ОдговориИзбришиJa sam otkrila pavlaku kao idealan premaz za lagane kolače i držim se nje, zaista mi se svidja. Ovaj rolat je jako ukusan, a najvažnije brz za pripremu i sa malo sastojaka ;)
ИзбришиJa imam neki problem sa rolatima, ne ide pa ne ide, uspeva mi svaki peti. To je razlog više da se divim svakom tvom rolatu, koliko god ga ti proglašavala za jednostavan :-).
ОдговориИзбришиMoja mama ume lepo da savija ta testa i već sutra, sad je kasno, javljam joj i ovaj recept, ona će sigurno pre mene da ga spremi :-D.
Tajana, ne odustaj, ako treba pomoć oko motanja, tu sam ;) Samo ga blago pritiskaj i vraćaj unazad pri motanju, i tako svaki novi namotaj, videćeš kako će lepo da se umota i da bude čvrst ;)
ИзбришиValjda će i biti tako :-).
ИзбришиSvidja mi se sto je bez brasna. Sigurno je jako socan...
ОдговориИзбришиDa, baš sočan. Naročito sutradan kad povuče još malo vlage od pavlake.
ИзбришиNevjerovatno jednostavno! Fantastično, biskvit koji se za čas umuti, bez brašna, za čas ispeče! Mislim da bih dodala neko voće, mada vjerujem da je i ovako odličan... Sviđa mi se! ;)
ОдговориИзбришиNema potrebe za voćem, ovako je taman, probaj ;)
ИзбришиMnogo mi se sviđa kako izgleda.
ОдговориИзбришиOvo obećava.
ОдговориИзбришиI samo da proverim - ni mrva šećera ne ide u kiselu pavlaku?
Tako je Majo, ni mrva. Ali naravno da možeš da dodaš 1-2 kašike ako volite sladje. Bez šećera je lagano kiselkasto, ne preterano, baš osvežavajući ton daje.
Избриши[pola godine kasnije...]
ИзбришиNapravila rolat. SAVRŠEN JE. Oooobavezno dupla mera drugi put! Odnosno dva rolata, jer mnogo je simpatičan kad je mali tj. tanak, kad se iseče komotno ide u kategoriju sitnih kolača.
Pozdrav! :)
Neizmerno mi je drago da si imala poverenja i napravila ga, a posebno što ti se dopao. I meni je jako simpatičan onako mali, što kažeš, za kategoriju sitnih kolača je ;) Hvala ti puno, pozdrav!
ИзбришиPredivnog je ukusa, savrsen, sto se nas tice. Samo, iduci put pravim duplu meru:)
ОдговориИзбришиHeheh svi bi duplu meru izgleda ;)
ИзбришиDrago mi je što ti se dopao rolatić, hvala ti puno!<3
Upravo napravila. Socno, kremasto i fino. Samo stvarno treba duplirati dozu...
ОдговориИзбришиHvala puno! Ma nema nista bez duple doze :)
ИзбришиOvaj rolat pravim sto pre.......jedva cekam da probam,fantasticno izgleda a svidja mi se sto se jako brzo pravi....
ОдговориИзбришиBices zadovoljna, garantujem. Javi utiske...
ИзбришиIsprobano, sta reci nego BRAVO!!!
ОдговориИзбришиhttp://goodfood-maybe.blogspot.ca/2015/11/rolat-sa-orahom-i-kiselom-pavlakom_7.html