Lepeza pecivo



Čim sam videla recept za ove prelepe lepeze, znala sam da moram da ih napravim još sutradan. Toliko su me privukle, i ispalo je da nije bilo bez razloga. Osvojile su me izgledom, a tek ukusom! Sudeći po tome da sam ih radila dva dana zaredom, na molbu najmladjeg člana porodice, znači da su za svaku preporuku.
Ne dogadja se često da njega nešto tako oduševi! Iskreno rečeno, ne verujem da bi iko ostao ravnodušan na njih, probajte i uverite se sami ;)


Potrebno je:
testo
500 g brašna  
2 kom jaja  
120 g šećera
50 g rastopljenog margarina 
20 g kvasca  
2 dl mleka  
malo soli 
rendana kora limuna
premaz
100 g čokolade (idealno 5 štangli)
1 žumance 
malo mleka
malo maka
Priprema: 
Kvasac izmrvite i rastvorite u mleku, dodajte mu 1 kašičicu šećera  i ostavite da se aktivira. Za to vreme penasto umutite jaja i šećer, dodajte istopljeni i malo prohladjeni margarin, malo soli i rendane korice limuna. Dodajte i nadošli kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesite glatko testo. Ostavite testo da se udvostruči. 




Nadošlo testo podelite na 5 dela, oblikujte loptice i ostavite 10-ak minuta da odstoje. Svaku lopticu rastanjite u pravougaonik, narendajte čokoladu i uvite u rolat. Idealno bi bilo da na svaki pravougaonik narendate po jednu štanglu čokolade. Rolat isecite na 4 jednaka dela pa svaki deo isecite na što tanje kriškice (postupak rada je na slici iznad). Autorka recepta je kriškice spajala tako što je sa obadve ruke skupljala kriškice i pritiskala ih prstima da se sastave pri dnu i oblikuje se lepeza. Ja sam malo pojednostavila postupak pa sam ona 4 dela rolata seckala na tanke kriške ali ne do kraja i onda sam ih blago pritiskala pri dnu i razdvajala ne bi li oblikovala lepezu, mislim da je tako puno lakše i brže.  Tako uradite sa svih 5 loptica testa.


Lepeze poredjajte u pleh na papir, premažite žumancetom umućenim sa malo mleka i posipite  makom odozgo. Ostavite ih da još malo nadodju u plehu.  Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite lepeze oko 15 minuta dok fino ne porumene. Poslužite uz mleko, čaj ili toplu čokoladu, izvanredno je.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови