Пређи на главни садржај

Zimnica-drugi deo



Ovo je drugi deo posta sa zimnicom. Prvi deo je bio sladak, a ovaj će biti uglavnom kiseo i na momente ljut ;) I ovde ću postaviti neke proverene recepte koje sam isprobala i koje svakako preporučujem.



Cvekla u teglama


Cvekla spremljena na ovaj način ista je kao kupovna, ukus je identičan. Priprema se vrlo jednostavno, a može da vam potraje cele zime.  Kod nas se obično pojede vrlo brzo ;)



Potrebno je:
cvekla (količina po želji)
kim
za rastvor
1 l vode
2 kašike šećera
1 kašika soli
1 kašika bibera u zrnu
0,03 l eksencije

 

Priprema:
Skuvajte sastojke za rastvor i ohladite ga.
Cveklu skuvajte sa korom, prohladite malo pa je oljuštite i narežite na kolutove. Poredjajte cveklu u tegle i nalijte rastvorom. Izbacite mehuriće vazduha iz tegle tako što ćete nožem lagano sa strane tegle bocnuti par puta do dna. U svaku teglu stavite prstohvat kima.
Zatvorite tegle poklopcima prethodno prebrisanim alkoholom. Poredjajte tegle u dublju šerpu i izmedju njih stavite krpe da se tegle ne bi dodirivale. Šerpu napunite vodom do visine ispod poklopca i stavite na ringlu. Zagrevajte vodu dok ne počne da šušti pa ostavite tako 5-10 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite tako dok se potpuno ne ohladi i tek onda izvadite tegle iz vode i naredjajte ih u ostavi.

Paradajz pelat

Prvi put sam ove godine spremala paradajz na ovaj način i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna. Veoma mi je koristan kod pripreme sosa za špagete, a Mikica ga preporučuje i za pripremu sosa za picu i za razne druge umake. Napravila sam samo dve tegle, jedna je već potrošena, a drugu već merkam za jedan specijalitet uskoro ;) Uglavnom, recept koji svakako preporučujem!


Potrebno je:
5 kg sitnijeg ili srednjeg paradajza
1 veza svežeg bosiljka
50 g šećera
so, biber
Priprema:
Prvo operite tegle i ostavite ih da se ocede. Za ovu količinu paradajza trebaće vam otprilike 5 tegli.
Paradajz operite i spuštajte ga u lonac sa ključalom vodom, vrlo kratko, pa ga izvadite rešetkastom kašikom i ubacujte u lonac sa hladnom vodom. Ne preterujte sa blanširanjem da se paradajz ne bi skuvao, ovaj postupak služi samo da bi se kožica lakše oljuštila. Oljuštite paradajz  i očistite središnji deo. Stavljajte očišćeni paradajz u vanglu, dodajte šećer, biber, so i iseckane listove bosiljka, nežno promešajte i dosolite ako je potrebno.
Paradajz složite u tegle, lagano pritisnite da izadje vazduh i zatvorite poklopcima. Poredjajte tegle u visoki lonac, izmedju stavite krpe kako se tegle ne bi dodirivale i nalijte vodom da prekrije tegle. Kuvajte 40 minuta od trenutka kad proključa. Isključite i ostavite tegle u loncu dok se potpuno ne ohlade pa ih tek onda spremite.

 Kiseli šampinjoni

 

 
 
Potrebno je:
3 kg šampinjona
3 l vode
1 kesica konzervansa
4 kesice limontusa
3 kašike šećera
6 kašike soli
nekoliko zrna bibera 
Priprema:
Operite šampinjone, iseckajte ih na listiće i kuvajte u čistoj vodi oko 30 minuta. Kad su skuvani, procedite ih i operite hladnom vodom, pa ocedite. Dok se šampinjoni kuvaju napravite rastvor i dobro promešajte da se svi sastojci otope. Rastvor se ne kuva. Ne brinite ako ne možete lepo da rastvorite konzervans, sam ce se otopiti vrlo brzo.
Rastvor nalite preko šampinjona i ostavite tako u šerpi da odstoji preko noći, a sutradan rešetkastom kašikom rasporedite šampinjone u tegle i dopunite do vrha rastvorom.
Dobro zatvorite tegle. Ovako spremljeni šampinjoni mogu stajati duže vreme, kao zimnica. 

Pikantni krastavci



Potrebno je:
1,5 kg krastavaca
2 glavice crvenog luka
1 crvena čili papričica
4 cm rena 
za rastvor 
5 dl vode
150 ml  sirćeta
2 dl šećera
1,5 kašika soli 
biber u zrnu
  

Priprema:
Operite povrće i narežite na kolutove krastavac i crni luk, a papričicu iseckajte na kocke. Ren iseckajte na tanke listiće, a možete ga i izostaviti ako ne volite. Povrće naizmenično redjajte u tegle.
Rastvor prokuvajte i nalijte vruće preko povrća, odmah zatvorite tegle i ostavite da se ohlade. Može se konzumirati već nakon 7 dana i jako je ukusno, a o dekorativnom momentu prosudite sami ;)

Konzerviran beli luk

(original recepta) 

Veoma jednostavno i brzo se priprema, jako je aromatičan i ukusan, i najbolje paše uz roštilj. Puno argumenata za probu, zar ne mislite tako?


Potrebno je:
beli luk (količina po želji)
sirće-koliko je potrebno
po 1 kašika soli na teglu od 700 ml
listovi svežeg peršuna
Priprema:
Očistite beli luk na češnjeve, poredjajte u teglu i posolite. Napunite teglu sirćetom i odozgo stavite listove peršuna. Zatvorite teglu i odložite neko vreme dok se luk ne ukiseli. 

Mešana salata

(original recepta)  



Salata koja se sprema poslednja, od onoga što ostane u bašti. Povrće možete po vašem ukusu dodati ili oduzeti, bitno je da je količina ova koja je navedena u receptu. Salata je odlična, taman kisela koliko treba i dobro će vam doći zimi kao rakijsko meze ;)
Potrebno je:
3 kg kupusa
3 kg zelenog paradajza
3 kg crvene  paprike
2 kg šargarepe
2 kg sitnih krastavaca
1 l sirćeta
150 g šećera
150 g soli
1 vinobran 
Priprema:
Povrće operite i iseckajte. Kupus narendajte na krupnije, a ostalo povrće iseckajte na krugove. Tako pripremljeno povrće stavite u veću posudu, najbolje dubok lonac, i zalijte rastvorom koji ste dobro promešali da bi se šećer, so i vinobran rastopili. Rastvor se ne kuva! Promešajte povrće, pokrijte stolnjakom i ostavite da odstoji 24 h, povremeno promešajte. Napunite tegle i zalijte ih preostalim sokom koji je povrće pustilo, pritisnite plastičnim držačima i zatvorite tegle.

 Zeleni paradajz u teglama




Jako aromatična, ljuta salata koju svakako treba da napravite dok još ima zelenog paradajza na pijaci. Oduševiće vas ukusom!
Potrebno je:
za rastvor
1 šoljica soli
500 ml ulja
500 ml sirćeta
200 gr šećera
200 ml vode
1 kesica konzervansa
povrće  
5 kg sitnijeg zelenog paradajza
25 kom ljutih crvenih papričica
1 vezica peršunovog lista
3-4 veće glavice belog luka
1 vezica celerovog lista 
Priprema:
Prvo skuvajte rastvor i ostavite da se ohladi pa tek onda dodajte konzervans i mešajte dok se ne otopi.
Paradajz operite, osušite i stavite ga u pleh da se peče, vrlo kratko, čim se podigne kožica gotov je. Sitniji paradajz ostavite ceo, a onaj malo krupniji presecite na pola zbog lakšeg redjanja u tegli. Papričice malo propeckajte na plotni, tek toliko da dobiju crne tačkice. Tako neoljuštene presecite ih na 3-4 dela. Stavite paradajz i papričice u dublju šerpu. Dodajte iseckan peršunov i celerov list i iseckani beli luk. Prelijte povrće hladnim rastvorom i ostavite 24 sata da odstoji uz povremeno mešanje. Napunite tegle povrćem, dopunite ih rastvorom, zatvorite i odložite.

Takodje, recepti koje preporučujem, a koje sam već objavila su:


1. Kafanska ljutenica
2.Tiho pečen paradajz sa belim lukom i origanom
3.Ljute papričice za zimu


Коментари

  1. Sve izgleda apsolutno savršeno i još jednom svaka čast na ovakvoj zimnici!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, aj sad da ti pokvarim iluziju, nije sve spremljeno ove godine, ima nekih starih slika ;) Hvala ti, ovo su stvarno odlični recepti i svima ih preporučujem!

      Избриши
  2. Zimnicu ne spremam, osim nekoliko stvari,ali tebi svaka čast.Uživaj u njoj ove zime i prijatno vam bilo!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice. Ove godine sam akcenat stavila na slatku zimnicu, ali generalno, više sam za kiselu ;)

      Избриши
  3. Predivna zimnica i fotkice, ne znam da li mi je bolji slatki ili slani krug, ali odusevljena sam svime... sve je tako lepo pripremljeno, svaka cast.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lana! Možda je fraza, ali kad se radi s ljubavlju, onda izgleda najlepše ;)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.