Prhki keksići od belanaca



Ako volite da uz kafu ili čaj nešto gricnete, ovi keksići su onda idealni za to. Još ako je napolju hladno, vetrovito i provejava prvi sneg,  onda je ugodjaj potpun. Ušuškajte se nekim toplim ćebencetom, skuvajte čaj i uz neku dobru knjigu ili film, uživajte u ovim predivnim keksićima.
Naročito su zgodni jer za njihovu izradu možete iskoristiti belanca koja su vam preostala od pripreme nekih drugih poslastica. Količinu šećera sam smanjila na 70 g ali mislim da bi moglo i na 60 jer su baš fino slatki. Takodje, umesto gustina upotrebila sam prašak za puding od vanile i to im je dodatno pojačalo aromu i ukus. Od jednog belanceta dobije se pun pleh keksića, veoma su izdašni i naročito lepi kad odstoje dan-dva.



Potrebno je:
(original recepta)
1 belanac
70 g šećera
1 vanil šećer
125 g margarina
250 g brašna
15 g gustina (ili praška za puding od vanile)
1 kafena kašičica praška za pecivo
korica limuna ili narandže


Priprema:
Belanac umutite sa šećerom i vanil šećerom u glatku i sjajnu smesu. Dodajte rastopljeni i prohladjeni margarin u mutite dok ne dobijete smesu sličnu kremi. Dodajte brašno, gustin i prašak za pecivo, rendanu koricu limuna ili narandže i umesite testo. Oblikujte kuglu, uvijte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru da odstoji sat vremena.


Od testa oblikujte kuglice veličine oraha i redjajte ih na papirom  obloženi pleh. Pravite male razmake izmedju jer će narasti u toku pečenja. Možete ih lagano pritisnuti dlanom da se malo spljošte, pri pečenju će se ionako malo spljoštiti pa ne preterujte.  Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15-20 minuta. Vruće keksiće uvaljajte u prah šećer.
I za kraj jedan kolaž...sinoć nam je pao prvi sneg i evo kako je izgledao pogled kroz prozor jutros. Tmurno, hladno i snežno novembarsko jutro, idealno za uživanje uz čaj i keksiće ;)



Коментари

  1. Skuvati čaj, sesti kraj toplog radijatora i uživati u ovim lepim keksićima :) Već vidim da ti baš to radiš :) Prelepi su, a slike posebno nežne :)

    ОдговориИзбриши
  2. Prava zimska idila uz pahuljaste keksice i topao caj/kafu.:))))

    ОдговориИзбриши
  3. Uvek se oduševim tvojim fotografijama, ali ovo je savršenstvo. Izgleda tako nežno, romantično i praznično.... Sjajan recept, koji se mora isprobati :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala devojke! Keksići su stvarno jako jednostavni, i baš zato odlični uz kaficu ;)
    Hvala na pohvalama Barbara <3

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови