Slučajni kolač




Ovo je kolač za svaki dan, mada...kad malo bolje razmislim, 'ladno bi mogao i pred goste ;) Nastao je slučajno, od sastojaka koje sam tog trenutka imala u kući, pa samim tim nosi i takav naziv (mislim, tako sam ga krstila ;)) Od malo sastojaka dobićete odličnu poslasticu, sočnu i mekanu torticu-kolač sa osvežavajućom prokiselo-slatkom notom. Svakako ga preporučujem, uz kafu ide odlično!
Potrebno je:
4 jaja
4 kašike šećera
50 g mlevenih oraha ( u mom slučaju 15 g mlevenih oraha+ 35 g mešavine izmrvljenog amareti keksa i brašna)
1 vanilin šećer
2 kašike nesquik kakaoa
za fil
200-250 g kisele pavlake
1 kašika prah šećera
12 kašičica džema od breskve ili kajsije
100 ml slatke pavlake


Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanil-šećerom, ne morate da odvajate belanca i mutite posebno, potrebno je samo da mutite dok masa ne postane penasta i gusta. Dodajte mlevene orahe i nesquik kakao i lagano sjedinite špatulom. Možete napraviti svoju kombinaciju i dodati mleveni keks, mlevene lešnike ili orahe u količini od 50 g.



Izlijte masu u pleh dimenzija 32 x 22 cm koji ste prethodno obložili pek papirom i ispecite  koru na 180 stepeni oko 10 minuta.
Pečenu koru prebacite na krpu, skinite papir i ostavite da se ohladi pa je presecite na 4 jednake lente.




Svaku lentu premažite sa po 3 kašičice džema, a preko premažite pavlakom koju ste malo umutili sa prah šećerom. Redjajte jednu lentu na drugu, zadnju ne premazujete pavlakom već samo džemom i ukrasite umućenom slatkom pavlakom.
Ohladite kolač, isecite, skuvajte kafu dragoj osobi i sebi i uživajte uz neku finu muzikicu ;)

Коментари

  1. Ne mogu vjerovati da je ovakva krasota nastala slučajno. Divan je!

    ОдговориИзбриши
  2. Kakvi li su namerni kad su slučajni ovakvi :-) <3

    ОдговориИзбриши
  3. i ja pitam isto što i Tatjana.....nekad zažalim, kad vidim ovako fine kolače što ne volim slatko.

    ОдговориИзбриши
  4. Slučajan a odličan. Dobitna kombinacija :) I mnogo su ti lepe slike.

    ОдговориИзбриши
  5. Puno hvala svima! Planirala sam nešto drugo da pravim ali mi je falilo oraha, a našli su se tu ostaci od amareto keksića i tako....nastao je ovaj slučajni kolačić ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Samo da znaš da sam bacila svoj kuvar ( dobro...ne baš bacila, ali odložila na sigurno i visoko), jer mi neće nikad više trebati. Od kada sam otkrila ovaj blog ( doduše, opet zahvaljujući tebi, ali...ajde da bude da sam ja nešto učinila po tom pitanju) ja kad god bi nešto treba "skoknem" do tebe. Nikad mi ne ispadne baš tako savršeno i lepo kao na tvojim slikama ( da se razumemo, nisam ja profesionalac i specijalac kao ti), ali je tako ukusno da ne moram uopšte da znam da li je ukus tvojih rukotvorina bolji. Meni je savršen !!! Ono što je najvažnije od svega je da ništa ne prećutiš ili sakriješ. Hoću reći da su ti recepti savršeno tačni i nema trika da nešto uprskam. Definitivno imam puno poverenje u tebe i stvarno mi onaj moj kuvar ne treba. Hvala Suzana ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Barbara, ovakav kompliment nisam nikad dobila i sad evo rastem kao kvasac! Puno ti hvala ako tako misliš i drago mi je da ti prijaju moji recepti, spremljeni tvojom rukom ;). Nisam ja nikakav profesionalac, ni kuvar ni fotograf, ali valjda volim to što radim pa zato dobro i ispadne ;). Neka ga taj tvoj kuvar na sigurnom, verujem da će ti zatrebati, a i volela bi da malo virnem u njega. Hvala ti još jednom i veliki pozdrav!

      Избриши
  7. Najbolje stvari se rađaju slučajno:))) Ja ne verujem u slučajnosti, inače:) Suzo, predivan ti je kolačić i uopšte ne deluje skromno, baš suprotno.
    Mogu samo pozdraviti Barbaru B. koja ti je uputila ovakav komentar i složiti se sa njenim mišljenjem. Odlična si, samo nastavi tako! <3

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови