Pita sa sirom


Svaka domaćica verovatno ima neki svoj recept za pitu i pridržava ga se prilikom pripreme. Isprobala sam mnoge recepte ali se uvek vraćam onom izvornom i klasičnom receptu, koga vidim nemam na blogu još uvek.
Pa da zapišemo, da se slučajno ne zaboravi. U nastavku sledi najjednostavniji mogući postupak pripreme pite sa sirom, bez dodataka jogurta, praška za pecivo i sličnog, jer zaista nema potrebe. Pravoj piti potrebno je samo par osnovnih sastojaka, tj, sira, jaja, ulja, soli i naravno kvalitetnih tankih kora. Ono što je vrlo bitno je da kore ne treba čvrsto urolati jer će popucati prilikom pečenja. Caka je u gužvanju kora jer tako pita ostane vazdušasta i mekana. Jednostavno, zar ne?



PITA SA SIROM

Potrebno je:
500 g kora za pitu
4 jaja
500 g sitnog sira
1 kašičica soli
100 ml ulja
i jos malo ulja za prskanje kora

Priprema:
Umutite penasto jaja i so, ja to radim mikserom, zatim dodajte ulje i sir i sve lepo promešajte. 
Kore razdvojite. Jednu koru postavite na sto, poprskajte je kašičicom ulja pa stavite drugu koru preko. Rasporedite fil po drugoj kori pa preko nje stavite treću koru ali tako da je nagužvate na sredini. Poprskajte i nju kašičicom ulja. Zatim preklopite krajeve kora prema unutra do sredine i urolajte, ali lagano gužvajući kore i nikako ne pritiskajući. Tako uradite i sa preostalim korama.
Poređajte pitu u pleh obložen papirom i premažite četkicom odozgo sa malo ulja. Pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Kad bude blago porumenela odozgo, smanjite temperaturu i dopecite pitu. Meni je za pečenje potrebno oko 15 minuta, a znaćete da je pečena kad se fino zarumeni odozgo. Poslužite toplu pitu uz jogurt ili kiselo mleko.


Коментари

Популарни постови