Posna peciva, pite i rolati



Neizostavni deo slavskog predjela su svakako pite i poneko pecivo. Izaberite sami, ako volite bundevu u testu onda obavezno umesite kiflice, oduševiće i goste i vas svojom mekoćom i ukusom.
Zatim su  tu fantastične pite sa prazilukom, sa šampinjonima i jedan rolat sa ajvarom koji će se baš lepo uklopiti izmedju svega ostalog.

 

 Posne kiflice sa bundevom 

 



Potrebno je:
3 dl tople vode
20 g kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
1 dl ulja
300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
340 g sveže bundeve (265 g dinstane)



Priprema:
Prvo da kažem za bundevu...imala sam 340 g sveže izrendane bundeve, dodala sam pola male šoljice vode i izdinstala je u šerpici na laganoj vatri. Ispasirala je pasirkom za krompir i onda izmerila, bilo je 265 g ukupno.  Naravno da možete i neki gram više da stavite, samo u tom slučaju povećajte količinu brašna koliko je potrebno da se testo ne lepi za prste.
Aktivirajte kvasac sa sećerom i kašičicom brašna u 100 ml tople vode, kad zapeni dodajte još 200 ml tople vode, ulje, so, ispasiranu bundevu i oštro brašno pa izlupajte drvenom kašikom dok se ne pojave mehurići. Polako dodajte, malo po malo mekog brašna i umesite glatko testo koje se neće lepiti za prste. Meni je trebalo ovoliko brašna, a vi vidite, možda vam zatreba više ili manje, u zavisnosti od toga koliko je bundeva vodena. Pred kraj mešenja istresite testo na pobrašnjenu radnu ploču i obema rukama ga lepo umesite, oblikujte loptu i vratite u posudu da odstoji i nadigne se.
Kad je testo nadošlo, podelite ga na 4 lopte, pokrite krpom pa neka odstoje još nekoliko minuta, a onda razvucite testo, isecite ga na 8 ili 12 komada ako hoćete manje kifle i svaku urolajte.


Filujte ajvarom ili čime hoćete, po želji, ja sam ih ostavila prazne jer su onda idealne za posno slavsko predjelo.
Naredjajte na papir u plehu, kad fino narastu premažite ih rastopljenim margarinom i pospite susamom pa ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene, 10-12 minuta otprilike.

 Posne kiflice sa susamom

 (original recepta)



Potrebno je:
500 ml mlake vode  
180 ml ulja  
5 kašika susama  
3 kašike šećera  
1 kockica kvasca  
1 kg brašna
2 kašičice soli  
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka umesite glatko testo,  pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji dok ne udvostruči masu. Nadošlo testo prebacite na radnu ploču i podelite na 4-5 lopti, zavisi od toga kolike želite da vam budu kiflice. Razvucite koru i isecite je na trake pa zamotajte kiflice. Ako želite možete dodati ajvar ili biljni sir za fil. Poredjajte kiflice na papirom obložen pleh i ostavite ih da još malo nadodju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumene. Pečene kiflice premažite rastopljenim margarinom.
Od istog testa možete napraviti i pužiće, samo razvucite testo u pravougaonik, premažite recimo ajvarom ili ljutenicom, urolajte i isecite na 1,5 cm debljine. Pecite isto kao i kiflice.
 

Posni lisnati štapići




Potrebno je: 
2 dl ulja
4 dl tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kocka kvasca
oko 900 g brašna
kečap, origano, aleva paprika, so
150 g margarina




Priprema:
U 2dl tople vode rastopite kocku kvasca, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna i ostavite da nadođe.  Dodajte još 2 dl tople vode, 2 dl ulja, 1 kašičicu soli i brašna po potrebi da se dobije glatko testo. Ostavite da naraste. Nadošlo testo podelite na dva dela pa svaki deo posebno razvucite u pravougaonik i narendajte po 75 g margarina, preklopite kao knjigu i ostavite da odmore oko 15 minuta.
Razvucite testo posebno na dve pravougaone kore, premažite ih kečapom pa posipite odozgo origanom, alevom paprikom, može i ljutom ako volite, i malo posolite.
Secite trake od testa i uvite ih spiralno pa ih poredjajte na papir u plehu. Pecite oko 12 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 


 Crveni posni slani rolat


Potrebno je: 
kora 
2,5 dl kisele vode 
8 kašika brašna 
1 kesica praška za pecivo 
3 kašike ajvara 
po ukusu soli i mlevenog bibera 
fil 
oko 350 g ajvara
1 konzerva tunjevine
Priprema:
Sve sastojke za koru izmešajte varjacom. U pleh od rerne stavite pek papir, izlijte masu i pecite dok blago ne porumeni na 200 stepeni.
Pečenu koru izvadite, skinite papir, stavite je na vlažnu krpu, umotajte i ostavite da se ohladi.
Izmešajte pola tegle ajvara sa jednom konzervom tunjevine i ovim namazom premažite hladan rolat. Urolajte ga, obložite folijom i stavite u frizider da se dobro ohladi. Iseći na parčad i služiti kao predjelo. 

Pita sa šampinjonima


 



Potrebno je: 
1 pakovanje kora za pitu 
400 g šampinjona 
2 glavice crnog luka 
1 šaka ljuspica soje 
malo bibera, vegete, origana 
Priprema:
Pakovanje kora podelite na dva jednaka dela.
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja, dodajte seckane šampinjone i dinstajte na jakoj vatri uz mešanje dok ne ispari sva voda. Začinite po ukusu vegetom, origanom i biberom. Ljuspice soje natopite sa malo vode i ostavite da nabubre pa ih  ocedite i umešajte u fil. Sve dobro promešajte da se sjedini.
Prvu koru raširite i poprskajte je uljem, prekrijte je drugom korom i na nju rasporedite fil. Tako radite naizmenično dok ne istrošite prvu polovinu kora. Uvite u rolat. Isto uradite i sa drugom polovinom kora. Uvite u rolat i prebacite na papir u plehu. Rolate poprskajte uljem i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. 


Posna pita sa prazilukom



Ovaj recept sam već objavila u okviru igrice FBI rukavice, ali neka se nadje i ovde kako bi bilo sve na jednom mestu.
Potrebno je: 
500 g praziluka  
1 šargarepa  
150 g pirinča  
po ukusu soli i bibera  
100 ml mineralne vode  
100 ml ulja (75 ml za prženje + 25 ml za prskanje kora) 
500 g kora za pitu 

Priprema: 
Skuvajte pirinač sa malo soli, procedite ga i ostavite sa strane. Praziluk iseckajte sitno i stavite u tiganj na malo ulja da se dinsta. Šargarepu očistite i narendajte pa dodajte u tiganj da se dinsta zajedno sa prazilukom. Posolite po ukusu, pobiberite malo i dodajte pirinač pa sve zajedno promešajte.

Raširite jednu koru, poprskajte je mešavinom ulja i mineralne vode i rasporedite svuda po kori fil od praziluka i pirinča. Preko stavite drugu koru, ponovite postupak pa stavite treću koru i sa njom isto tako uradite. Uvite u rolat. Tako uradite i sa preostalim korama iz pakovanja. Naredjajte rolate u pleh na papir i poprskajte ih mešavinom ulja i vode. Ispecite na 180 st. oko pola sata dok lepo ne porumeni.

 

Коментари

  1. Uh, sve je divno! A što se tek divim kad ljudi umeju da ova peciva smotaju uredno, pa sva jednaka...meni to nikako ne polazi za rukom...uvek sam u prevelikoj žurbi....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, desi se da ne budu sva peciva jednaka, kako da ne! I meni se dešava, ne brini, nisi jedina ;)

      Избриши
  2. Vec sam ogladnila od slicica, belezim receptice za probu.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Suzi odlična su posna peciva, sve mi se sviđa <3

    ОдговориИзбриши
  4. Sjajne ideje I sve izgleda divno!! Svaka Vsm cast!!

    ОдговориИзбриши
  5. Always i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading here.대구오피

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови