понедељак, 30. децембар 2013.

Gabriela kolač


Još malo vremena je ostalo do najludje noći, pa ako niste stigli da pripremite neku poslasticu, predlažem vam ovaj kolač. Brzo se priprema, a što je najbitnije, brzo se stegne i lako i lepo se seče. Sa prhkim beze korama sa orasima i nežnom kremom fantastičnog ukusa, pravi je izbor za vaš novogodišnji sto. Jedino je potrebno korigovati količinu šećera, ali o tome malo više u napomeni na kraju posta.


GABRIELA KOLAČ
Potrebno je:
kora
5 belanca
120 g šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika prezli
krema
5 žumanca
100 g šećera
3 kašike brašna
250 ml mleka
1 vanil šećer
250 g margarina


Priprema:
Penasto umutite belanca sa šećerom, dodajte mlevene orahe i prezle i lagano umešajte.  Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, rasporedite masu od belanaca i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajte vanil šećer, brašno i mleko i stavite na laganu vatru. Skuvajte gust krem neprestano mešajući. Ostavite da se ohladi pa izmiksajte sa prethodno umućenim margarinom. 
Koru presecite na dva dela. Prvu koru isfilujte kremom, ravnomerno je rasporedite i preklopite drugom korom. Dobro rashladite pre služenja. Po želji posipite prah šećerom odozgo.



Napomena: 

U originalnom receptu se za pripremu kore koristi čak 250 g šećera, a za kremu 150 g. Preslatko! Prvi put kad sam pravila ovaj kolač smanjila sam na 150 g i 120 g i ponovo je bilo preslatko. Mislim da je ova razmera koju sam napisala u sastojcima idealna, znači 120 g šećera u kori i 100 g u kremi i dobićete savršen kolač!
Takodje, možete ga napraviti i kao mini tortu tako što ćete koru preseći na tri lente, isfilovati kremom i ukrasiti šlagom. Po želji u kremu možete dodati seckane žele bombone ili nešto po vašem ukusu.




21 коментар:

  1. Meni je ovo novina, nikad nisam probala, ali izgleda odlicno. Orasi u korici sigurno daju sigurno dobar smek.
    Suzana, srecna Nova godina. Jos puno lepih receptica, zdravlja, ljubavi, radosti :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo puno! I ja tebi želim isto, prvo zdravlja pa sve ostalo redom. Kolač od srca preporučujem.

      Избриши
  2. ovo mi se jako sviđa. volim tu jednostavnu kombinaciju od tijesta s bjelanjcima i bogate slastičarske kreme

    ОдговориИзбриши
  3. Isprobano, genijalni kolač, savršeno se reže a tako kremast.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I sada si me podsetila na ovaj prelepi kolac,bas ga dugo nisam pravila!Hvala ti puno,pozdrav☺

      Избриши
  4. Ajajaj, baš izgleda lepo. Zanima me u kakavom plehu se peče ?

    ОдговориИзбриши
  5. Kakva treba kora da bude,hrskava ili meka? Meni se zalepila skroz za papir za pecenje :( Mozda odpusti kad se ohladi, nadaaaaaam se, kolac na slici izgleda prelepo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Korica je blago hrskava.Lagano odvoji papir od kore,i meni se uvek malo zalepi ali se lako i skine.Bice to super na kraju 😉

      Избриши
  6. Upravo sam napravio ovaj kolac i jednom recju fantastican. Kremast, korica lepa i mekana i veoma jednostavan za pripremu. Kada se korica ohladi, papir se veoma lako skine uz malo opreza. Hvala za recepte koje delite sa nama.

    ОдговориИзбриши
  7. Keep up the excellent piece of work, I read few blog posts on this web site and I conceive that your site is rattling interesting and contains circles of great info.오피사이트

    ОдговориИзбриши
  8. Hello, I enjoy reading through your article post. I like to write a little comment to support you. 야한동영상

    Please visit once. I leave my blog address below
    야설
    야한동영상

    ОдговориИзбриши
  9. Excellent post! We will be linking to this great content on our skull rings web site. Keep up the good writing. 일본야동

    Please visit once. I leave my blog address below
    한국야동
    일본야동

    ОдговориИзбриши
  10. There is certainly a lot to learn about this topic. I really like all the points you made. 한국야동닷컴

    Please visit once. I leave my blog address below
    국산야동
    한국야동닷컴

    ОдговориИзбриши
  11. Good way of explaining, and pleasant post to obtain information about my presentation focus, which i am going to present in college 국산야동

    Please visit once. I leave my blog address below
    야설
    국산야동

    ОдговориИзбриши
  12. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I’m hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now 중국야동넷

    Please visit once. I leave my blog address below
    야설
    중국야동넷

    ОдговориИзбриши
  13. Isprobano😊Apsolutno se slažem sa Zoja-Gita komentarom divna struktura.👍
    Hvala što ste prilagodili količinu šećera da ne moramo mi da eksperimentišemo. Mogu da mislim kako je preslatka originalna verzija🤪 jer i ova je prilično slatka a ja spadam u one koji vole slađe.
    Nastavljam da isprobavam Vaše recepte
    Pozdrav i svako dobro

    ОдговориИзбриши
  14. Hvala vam puno. Jako mi je drago da vam se dopao kolač. Veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши

Printfriendly