Posne žerbo kocke


Ne znam kakvog je ukusa pravi žerbo kolač. Nisam jela. Nisam ni pravila. Ali je posan izuzetno bogat i ukusan kolač. Dugo sam imala pravu malu fobiju od korica koje se tanko razvlače i peku u ili na okrenutom plehu. Sve dok prošle godine nisam rešila da se oprobam baš na ovom kolaču. Uspeh nije izostao. Opšti zaključak je da nikakva posebna majstorija nije potrebna, samo malo strpljenja i umešnosti. Svaki minut uloženog truda na kraju se višestruko isplati. Kao nagradu za svoj rad i trud dobijete veoma izdašan kolač, sa punim ukusom oraha. A što je najbolje u svemu, može da stoji danima, sve je bolji i bolji.

Sledeći na mom popisu za isprobavanje je kolač upravo sa sličnim takvim koricama, čuvena madjarica. Nadam se uspehu. Ali o tom potom, prvo da prodje slava i sva gužva oko nje.  Ove žerbo kocke sam upravo danas napravila za predstojeću slavu, slike pripreme su "taze", ali još nisam stigla da ih isečem pa zato prilažem slike od prošle godine, da vas ne zbuni ovaj novogodišnji dekor ;)



Potrebno je:
(original recepta) 
250 ml kisele vode  
20 gr kvasca  
1 kašičica šećera  
2 dl ulja   
oko 500 g brašna
250 gr mlevenih oraha  
250 gr šećera (od toga 50 g aromatičnog, kolač miriše fantastično sa njim;)) 
12 prepunih kašika džema od kajsije za premazivanje kora 
Priprema:
Kiselu vodu malo zagrejte pa rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira. Dodajte ulje i umesite mekano testo uz postepeno dodavanje brašna. Testo podelite na 5 jednakih loptica (možete ih izmeriti na vagici kako bi bile baš iste težine i iste debljine kasnije kad se ispeku). Razvite prvu koru tanko i prebacite je u pleh dimenzija 25x33cm koji ste obložili pek papirom. 
Moj postupak razvijanja kora išao je ovako: Pleh sam obložila papirom. Poseban papir sam izmerila na željenu dimenziju, odsekla malo veće dimenzije od izmerenih i preklopila ga oblikujući buduću koru (sl.1.). Na njemu sam u okviru preklopljenih ivica razvijala koru. Zatim sam preko te kore postavila papir dimenzija malo većih nego što je sama kora, prešla lagano oklagijom preko (sl.2.), okrenula koru zajedno sa oba papira i odlepila onaj na kome sam razvijala pa prebacila na pleh, a zatim lagano odlepila papir za prebacivanje (sl.3.) koji sam posle koristila za prebacivanje svih pet kora. Veoma jednostavno, mada sam ga ja možda malo uplela :D  Kore su fine za rad, masne su i ne lepe se za papir, lako ih je prebaciti u pleh. Ne klize sa papira pa nema bojazni da će u toku prebacivanja skliznuti.



Kako koju koru stavite u pleh, tako je namažite sa po 3 prepune kašike džema od breskve ili kajsije (sl.4.) i posipite mešavinom šećera i mlevenih oraha (sl.5.). Ukoliko ste napravili svoj aromatični šećer, obavezno ga upotrebite u ovom kolaču, pomešajte ga zajedno sa mlevenim orasima i šećerom i tu mešavinu podelite na 4 jednaka dela pa posipajte preko kora. Redjajte kore i fil, a zadnju koru ne premazujte već je samo izbockajte viljuškom odozgo kako u toku pečenja ne bi popucala i podigla se (sl.6.). 
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 25 minuta. Možete g preliti glazurom od čokolade odozgo, ali lično smatram da nema potrebe, i ovako je sasvim lep kolač. Ostavite da se ohladi pa isecite na kocke. Najbolje je napraviti ga par dana ranije, jer tada kore budu vlažnije i sočnije. 
 

Коментари

  1. Mmmm, divan i ukusan kolač. Bas mirise na ove zimske, praznične dane:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste Nale, baš je za praznike. Prošle godine sam ga radila za Božić, ove za slavu, pa možda opet za Božić...Hvala ti puno!

      Избриши
  2. Krasno izgleda! Meni su isto te kore koje se peku na preokrenutoj strani lima bile dugo vremena strepnja, sve dok nisam prvi put radila takav kolač.

    ОдговориИзбриши
  3. ovaj tzv. "kolač na prevrnutom plehu" me podsjeća na djetinjstvo, jer je često bio na našem stolu, a ja ga nikad nisam voljela jesti (osim štrpkati nepečeno tijesto sa kugli i ljutila time mamu). Sigurna sam da sam mnogo propustila, pa ću morati sama da ga napravim. Ali se sjećam da je mama pekla svaku koru posebno na prevrnutom plehu. Hm, kako joj ne pada na pamet da sebi olakša i uradi ovako kao ti... pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milijana, a ja uopšte ne pamtim da su nane i mama pravile ovakve kolače! Moja mama je uvek za slavlja pravila torte, kasnije je krenula i sa sitnim kolačima, ali za ovaj se ne sećam. A stvarno je super, pun oraha, mekan...Hvala ti, pozz....

      Избриши
  4. Moze li tijesto bez kvasca?

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Vam na ovom divnom receptu. Pravila sam kolac vec zri puta!

    ОдговориИзбриши
  6. Pravila sam po Vašem receptu! Predivan kolač!

    ОдговориИзбриши
  7. Recept vam je predivan i precizan.Vec nekoliko puta sam pravila zerbo kocke i svi su odusevljeni. Pravicu ih i ove godine za Svetog Nikolu.

    ОдговориИзбриши
  8. Da li mislite na vanil secer ili neki drugi aromaticni secer

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani, ja sam sama pravila aromatizovani šećer sa raznim začinima. Imate recept na blogu, mislim da sam ostavila link.

      Избриши
  9. Excellent way of describing, and good piece of writing to obtain data concerning my
    presentation subject, which i am going to convey in school.오피

    ОдговориИзбриши
  10. Your writing is perfect and complete. 메리트카지노 However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once?


    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови