KuVarijacije - Koh




Za mesec maj izglasani recept u okviru KuVarijacija bio je Koh, sa Jeleninog bloga.
Kako ne pamtim kada sam zadnji put pravila koh, ovo mi se učinilo kao idealna prilika da ga spremim i tako po prvi put učestvujem u ovoj igri. Na veliku radost mog dragog, koji ga inače obožava! I koji je, sem jedne  kocke koju sam ja pojela, smazao ceo pleh sam :D
Uglavnom, koh je starinski kolač, svima dobro poznat, koji svojim ukusom vraća u detinjstvo. Inače, ja ga pravim tako  što dodajem i 1 kašiku brašna na 6 kašika griza. Novina za mene je bilo to što se vrelo mleko sipa preko vrelog koha, obično radim da jedno od ta dva bude vruće a drugo hladno. Takodje, za vraćanje koha u vruću rernu, moram da priznam da nisam čula, ali za sve ima prvi put. Ovog puta nisam ništa menjala, znači, pravila sam ga striktno se držeći Jeleninog recepta. I mogu samo da kažem, sve pohvale!



Sastojci:
6 jaja
6 kašika šećera
8 kašika griza
1 kesica vanil-šećera
korica od 1-2 limuna

za preliv:
1 l mleka
2 kašike šećera
2 kesice vanil-šećera



Priprema:
Umutite belanca sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst sneg, dodajte žumanca i penasto umutite. Zatim varjačom lagano umešajte griz i rendanu limunovu koricu.
Pleh dimenzija otprilike 20x30 cm malo nauljite i pospite brašnom, višak otresite pa sipajte masu i lagano poravnajte špatulom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 20 minuta. Toliko je meni trebalo, dužina pečenja zavisiće od jačine vaše rerne.
Mleko, šećer i vanil-šećer zagrejte da bude vrelo. Ja sam kuvala mleko iz kese zajedno sa šećerom, procedila i onda prelila preko testa. Znači, izvadite koh iz rerne i prelijte ga vrelim mlekom pa vratite u isključenu rernu na nekih 15 minuta. Vrata rerne ostavite malo otvorena.
Izvadite koh iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga dobro ohladite u frižideru pre služenja.
Po vašoj želji, a i po preporuci autorke ovog recepta, koh možete poslužiti tako što ćete preko staviti i par višnjica iz slatka.


Коментари

  1. Suzana, meni su najfascinantnijiti klasični recepti jer se uvek zabezeknem kako se neki klasičan kolač ili jelo sprema u drugoj kući. Nisu mi interesantni neki novi recepti iz drugih zemalja ali kad vidim d aneko pravi sarmu skroz drugačije ili bilo šta drugo standardno i da je na tome odrastao onda volim da prostudiram cake i fazone. Moja mama sprema redak grašak i faširane se ubace u grašak. Suprug je tako čudno gledao u tanjir kad sam prvi put to iznela jer kod njegove mame ne postoji redak, čorbast grašak, već gust kao prilog i faširke pored, a ista je stvar i sa ćuftama u paradajz sosu. Svaka porodica svoju tajnu ima. Hvala na isprobavanju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, i ja volim da zavirim u te "tajne" neke druge porodice. Svako sprema na svoj način, ali ja baš volim da isprobavam tudje načine, cake i fazone, jedino što nemam prilike da to malo češće radim jer su moji po tom pitanju malo "zaostali", drže se onog dobrog i proverenog. Samo za mene, ne ide, i zato me obradovao izbor Koha za ovu igru jer znam da to muž voli ;) Pozdrav tebi :)

      Избриши
  2. Zaista divno izgleda i na tvojim slikama je uvek sve tako ukusno i toplo, odmah pozelim da se posluzim.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, drago bi mi bilo kad bi te nekad uslužila, ali onako, uživo! Nismo daleko ;) Hvala ti puno!

      Избриши
  3. Od kada to nisam pravila...mislim da ima čitava vešnost....možda bih mogla i ja da se pridružim igrici, ali prvo moram da čpročitam pravila. Suzy,koh ti je fantastičan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice! I ja ga retko pravim, ne pamtim kad sam zadnji put, a dragi ga tako voli....

      Избриши
  4. Suzi, koh prelepo izgleda! Ni ja ga nisam pravila jako, jago dugo...A pravim ga na isti način kao što si opisala da si sad pravila - prelivam vrućim mlekom, s tim što u mleko dodam i malo čokolade, da se istopi, pa koh bude braon ;) I vratim u toplu rernu, da još malo "nabubri" i popije...:P
    Uh, sad mi se jede! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ooo Jeko, pa to je onda čoko-koh, mora da je super tako! Ne znam zašto tako retko pravimo te starinske kolače, valjda smo svi pomahnitali za ovim novitetima ;)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови