Sarmice od blitve sa pilećim mesom


Nedavno sam prvi put pravila sarmice sa piletinom, i uopšte sa blitvom. Ali, bila je tako lepa i mlada, domaća, iz mamine bašte. Odmah sam je zamislila u jednoj dobroj proji, a ostatak je završio u sarmama.
Radila sam ih onako odokativno, ali sam zapamtila kako i koliko, pa ću vam napisati recept. 
Uz kiselo mleko ili pavlaku, mogu vam biti ukusan i lagan ručak, idealan za predstojeće tople dane.

Sastojci:
(za oko 25 sarmica)

listovi blitve
1 belo pileće meso
1-2 struka mladog luka (ili 1 glavica starog)
1 šoljica pirinča
so, vegeta, biber-po ukusu
1 kašičica aleve paprike



Priprema:

Listove blitve operite i odstranite beli deo lista. U dubljoj šerpi stavite vodu da zavri, pa spuštajte list po list blitve i vrlo kratko ih blanširajte, pa ih zatim pažljivo izvadite pazeći da ostanu celi.
U posebnom tiganju, ili plićoj šerpici, izdinstajte na ulju sitno iseckan crni luk. Koristite i zeleni deo luka, tj. perca. Dodajte mlevenu piletinu, ili sitno iseckanu u čoperu, kako sam ja uradila, i nastavite da dinstate na laganoj vatri. Dodajte so i vegetu po ukusu, biber i alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte opran pirinač, i još jednom izmešajte smesu pa sklonite sa ringle.
Na svaki list blitve stavite po jednu kašiku fila pa zamotajte sarmicu kako to i inače radite, ali pazite da budu čvrste da se ne bi razmotale u toku kuvanja. Ja radim ovako: stavim list na dlan, stavim fil na sredinu, preklopim stranu lista koja je bliže meni, preklopim desnom stranom lista i onda urolam naviše, a levu stranu lista uguram u sredinu sarmice, ali nežno jer su ovi listovi tanji od lista kupusa i lakše se cepaju. Ako vam je lakše, vi ih onda samo preklopite i urolajte.
U odgovarajuću šerpu sipajte ulje pa poredjajte sarmice, gusto, jednu do druge, prelijte ih sa malo vode, samo da ogreznu i stavite na laganu vatru da se kuvaju. Ne treba im puno vremena, krčkajte ih dok tečnost ne ispari.
Zagrejte rernu i stavite sarmice samo da malo uhvate koricu odozgo.
Poslužite uz pavlaku, kiselo mleko ili neku salatu po vašem izboru. Ako vam ostane fila, samo ga stavite izmedju sarmica i skuvajte sve zajedno, biće vam super kao prilog kasnije.
Prijatno!




Коментари

  1. Ovo deluje kao nešto što ću voleti :) Blitvu sam do sad kuvala samo na način na koji kuvam i spanać, a od tih sarmica u lišću koje nije kupus sam probala sarmice u lišću raštana i mnogo, mnogo su mi se svidele! Isto je bila neka varijanta sa pilećim belim mesom. Probaćemo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Bilo bi mi drago da probaš ;) Mi smo navikli na one klasične od kupusa, dete voli od vinovog lista, a ja i ne biram mnogo, sve volim po malo ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja lepo kažem mužu da kupimo blitvu, on meni kaže da sarmice sa tim listom ne postoje XD Jer je njegova mama pravila samo sa vinovim listom i kupusom :-D

    Sonja, nemoj samo seitan da staviš, leba ti :-P <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :P ^_^ Opet sam počela pomalo da jedem meso, crveno pretežno, veli moj muž da se mora :P :)

      Избриши
  4. Hahaha dobar je! Napravi ti i iznesi za ručak, pa da vidi da ipak postoje i druge sarme sem onih na koje smo navikli. A ove su stvarno odlične, lagane...

    ОдговориИзбриши
  5. Joj sad mi se prijelo nešto ovako... jako fino, uz malo kiselog mleka milina!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови