Tikvice punjene povrćem i sojom


Sezona tikvica je u punom jeku, treba ih iskoristiti na sve moguće načine. Bar sam ja krenula sa pohovanjem, gratiniranjem, punjenjem...uživam jer ih volim. Ako ste ljubitelj ovog povrća,
možda će vam se dopasti i ovaj način, pa probajte, lagano je, bez mesa, brzo se spremi, a prednost je i što može da se jede hladno, iz frižidera. Količinu prilagodite svojim potrebama, ja sam ovo pravila samo za sebe, taman za 2 dana nema da brinem šta ću za ručak, a muški nek se snadju ;)



Sastojci:

2 tikvice
2 struka mladog crnog luka (ili 1 glavica starog)
1 šargarepa
1 struk mladog belog luka (ili 1 čen starog)
pola šoljice pirinča
3 kašike paradajza iz flaše
1 šoljica vode
4 pune kašike ljuspica soje
iseckana sredina od tikvica
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica soli (ili po ukusu)
1 kašičica vegete
malo bibera
malo seckanog peršuna
Preliv:
1 jaje
1 kašika mleka
2 kom zdenka sira


Priprema:

Tikvice oprati, ne morate ih ljuštiti jer su sad mlade i lepe, šteta je ne iskoristiti ih cele, pa ih preseći po dužini na pola. Sredinu tikvice izdubiti i iseckati pa odložiti sa strane. Izdubljene polovine tikvica malo posolite i ostavite da puste vodu pa je ocedite kasnije.
Ljuspice soje potopiti u vodi i ostaviti da nabubri, pa kasnije ocediti vodu.
Crni luk iseckati, beli takodje, a šargarepu narendati.
Na malo ulja staviti crni luk da se dinsta, na laganoj vatri, dodati  šargarepu i pred kraj dinstanja  beli luk. Dinstati dok ne omekša i ne oseti se miris belog luka pa dodati iseckanu sredinu od tikvica i sok od paradajza, promešati i dodati pirinač i naliti sa šoljicom vode pa pustiti da se krčka na laganoj vatri nekih 15-ak minuta.
Posoliti po ukusu, ako volite slanije dodajte još malo soli, dodajte vegetu, biber i alevu papriku, malo seckanog peršuna i sve lepo promešajte. Na kraju dodajte i ljuspice soje, dobro promešajte i sklonite sa vatre.
Tikvice ste već ocedili od vode, sada ih poredjajte u podmazanu vatrostalnu posudu i napunite smesom obilno. Imaćete taman da dobro napunite 4 polovine srednje velikih tikvica.


Preliv možete napraviti i na neki drugi način, sa pavlakom za kuvanje, rendanim kačkavaljem i slično. Ja sam trenutno u kući imala samo zdenku pa sam nju iskoristila. Umutite jaje sa mlekom, malo posolite i prelite preko tikvica, a odozgo po malo preko svake stavite otopljeni zdenka sir (otopila sam ga na vrlo malo margarina, na tihoj vatri).  Možete i da ga naseckate i stavite komadiće preko, u toku pečenja će se lepo rastopiti, ili još bolje, narendajte kačkavalj. Sledeći put ću i ja tako ;)
Uključite rernu na 180 stepeni pa stavite tikvice da se zapeču, oko 30 minuta je dovoljno.
Poslužite tople ako volite, ali lepe su i skroz ohladjene, uz neku sezonsku salatu po vašem ukusu.
Prijatno!

Коментари

  1. Divan receptic i vrlo lepe slicice, odmah sam nekako ogladnila.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Fotkice su divne, a tikvice nikada ne odbijam. Punjenje deluje baš dobro:) Beležim. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam!
    Lepše bi bilo da je preliv malo drugačiji, ali sad znam za sledeći put ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja kupih tikvice da ih danas punim, mužu palo na pamet da hoće kuvani kupus, tako da će morati da sačekaju. Slike su, kao i uvek,lepe.topli pozdrav

    ОдговориИзбриши
  5. Eh, zašto uvek prvo njima udovoljavamo, večita misterija...Hvala Zoki, pozzz

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam tikvice na sve moguće i nemoguće načine,krasno Suzy i ovaj recept mi se jako sviđa:)

    ОдговориИзбриши
  7. Kako napraviti drugaciji preliv? napisali ste da moze od kajmaka kako? Vegeterijanac sam (odnosno prelazim na tu ishranu i ovo mi se cini jako lijepo jelo medutim ne jedem jaja).. Unapriejd hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možete samo rendani kačkavalj da stavite preko, lepo će se otopiti i dobiće finu koricu. Ili prelijte pavlakom za kuvanje pa onda narendajte kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir po želji. Hvala vama na pohvalama!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови