Kao i svake, i ove godine polovinom septembra krećem s pitanjima tipa " Koju tortu hoćeš za rođendan?". I onda, naravno, dobijam razne odgovore i objašnjenja kakva bi trebalo da bude torta za sina jedinca koji slavi rođendan prvog dana oktobra meseca.
Mora da ima barem jedan čokoladan fil i tanke korice, to je opšte poznato, ali šta još? Na kraju dobijem i podrobno objašnjenu zamišljenu tortu i bacam se u potragu. Tako sam lutajući netom naišla na Interkontinental tortu na blogu Natašine slastice i odlučila se da je napravim. Torta je bila pravi pogodak! Radi se o klasičnoj, svečanoj i bogatoj torti koja zadovoljava svačije ukuse. Sa tri raskošna fila, dva čokoladna i jednim sa orasima, i tankim koricama bila je tačno ono što sam tražila. Ispunila je sva naša očekivanja i pobrala pohvale gostiju. Filovi su kremasti, a opet čvrsti u isto vreme, ne razmazuju se prilikom sečenja, a cela torta je stabilna i odlična za ukrašavanje tako da je možete prekriti i fondanom po želji. Prilično je velika i teška, pa je preporučujem za veća slavlja.
INTERKONTINENTAL TORTA
Potrebno je:
za koru
15 belanaca
15 kašika šećera
21 kašika mlevenih oraha
12 kašika brašna
za fil
15 žumanaca
20 kašika šećera
15 kašika brašna
1 l mleka
400 g margarina
300 g mlevenih oraha
300 g crne čokolade za kuvanje
100 g bele čokolade za kuvanje
dekoracija
200 g šlaga
Za pripremu ove torte potrebno je umutiti 3 iste kore. Znači, umutite 5 belanca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Dodajte 4 kašike brašna i 7 kašika mlevenih oraha i na najmanjoj brzini miksera kratko izmešajte. Na isti način pripremite još dve kore, Ispecite ih u rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Ja sam pekla u pravougaonom plehu dimenzija 32 x 22 cm. Pleh obložite pek papirom i špatulom ravnomerno rasporedite smesu za koru. Pečenu koru ostavite da se ohladi pa tek onda lagano skinite papir.
Za fil u dubljoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom. Dodajte brašno i oko 200 ml mleka i dobro umutite mikserom. Preostalo mleko stavite na ringlu da se zagreva. Izaberite veću šerpu jer ima prilično fila. Ja sam koristila treću po veličini iz onog kompleta od četiri šerpe. Smanjite zatim temperaturu ringle, šerpu maknite i lagano u mleko ulijte smesu od žumanaca uz neprestano mućenje. Vratite šerpu na ringlu i skuvajte krem neprestano muteći mikserom. Pazite da se fil ne uhvati za dno šerpe. Gotov fil pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu fila i ostavite da se ohladi.
Posebno umutite margarin i sjedinite ga sa ohlađenim filom. Podelite fil na 3 jednaka dela. U jedan deo dodajte 300 g otopljene crne čokolade, u drugi deo 100 g otopljene bele čokolade, a u treći deo 300 g mlevenih oraha. Svaki fil posebno dobro umutiti da se sastojci sjedine.
Prvu koru stavite na poslužavnik, premažite je crnim filom, zatim stavite drugu koru pa je premažite žutim filom, i na kraju treću korau i fil sa orasima. Tortu ostavite na par sati u frižideru da se stegne pa je premažite i ukrasite sa 200 g umućenog šlaga. Moj savet generalno za sve torte je da tortu napravite najmanje dan i po pre nego što ćete je poslužiti. Na primer, ovu tortu sam pravila u subotu uveče, a sekla sam je u ponedeljak popodne. I tako uvek radim, torta se za to vreme lepo stegne i ohladi, pa se bez problema lepo iseče, a kore povuku vlagu i sjedine se sa filovima.
Još mi preostaje da vam kažem: Prijatno!
Krasno izgleda! I naravno svako dobro slavljaniku!
ОдговориИзбришиHvala najlepše!
Избришиyou might have an important weblog here! would you like to make some invite posts on my weblog? bovada casino
ОдговориИзбришиhermes
ОдговориИзбришиyeezy
off white shoes
hermes outlet
off white clothing
off white
supreme
curry shoes
giannis shoes
off white clothing