Višnje-kompot, slatko, likeri

Kompot

 



Sezona višanja je u punom jeku! Akcija branja je bila sprovedena  ovog vikenda, ali se nismo nešto puno naradili, slab rod višanja je bio ove godine. Tolike sam planove imala, smišljala koliko ću slatka, kompota i ostalog da ostavim za zimu, ali priroda je htela drugačije. Ipak, od svega po malo naći će se ove godine u mom špajzu.
U ovom jednom postu napisaću nekoliko predloga kako da iskoristite višnje, a vi izaberite ono što najviše volite ;)
Kompot od raznog voća pravim svake godine, redovno, i tako već skoro 15-ak godina, od kako sam dobila recept od bivše komšinice Bose koja je tako pravila. Nikada me nije izneverio, čak može da stoji i za sledeću sezonu, provereno!




Da ne bih ponovo pisala ceo recept, postaviću samo link uz neke sitne detalje na koje treba da obratite pažnju. Recept je moj, već sam ga objavila ovde.
Znači, možete ga praviti od voća kako koje stiže, meni je najbolji od breskve, kajsije, lep je i od dunje, onako prokiseo ;), a prvi put sam prošle godine kuvala od šljive, i mogu vam reći da je možda i najlepši od svih koje sam do sada  kuvala!




Izaberite zrelo, zdravo voće za kompot. Ako volite sladje, dodajte još par kašika šećera, u zavisnosti od slatkoće voća. Konkretno, za ovaj kompot od višanja, ja sam na litar rastvora stavila 12 kašika šećera, mada su ove marele baš slatke, nadam se da neće biti preslatko. Kada kuvam od bresaka i kajsija, stavim po 4-5 kašika, za dunje malo više. Sve zavisi od vašeg ukusa. Sledite uputstva u receptu i neće biti greške, uspeh je zagarantovan!

Slatko od višanja

 


Jedno od najlepših je svakako slatko od višanja! Uglavnom ga svi kuvamo na isti način, onaj najjednostavniji i najbolji, kao što su kuvale i naše bake.

Sastojci:
1 kg višanja
1 kg šećera

Priprema:
Višnje oprati, očistiti od koštica...to je već mukotrpan posao ;) Prošle godine sam se modernizovala i nabavila onaj mali aparat za odvajanje koštica. Polovično sam zadovoljna, desi se da preskoči neku, ali bolje i to nego da čistim ručno. 
Staviti višnje u veliku pliću šerpu i preko posuti šećer. Prodrmati malo da šećer spadne i izmedju višanja. Ostaviti preko noći da višnje puste sok.



Sutradan stavite slatko da se kuva, smanjite malo temperaturu kad počne da vrije. U toku kuvanja stvaraće se pena koju treba sklanjati, ali slatko ne mešajte već samo drmusajte šerpu. U zavisnosti od toga koliko su vam višnje bile sočne i koliko su soka pustile, toliko dugo ćete kuvati slatko, otprilike od 30-40 minuta. Moje je bilo gotovo za pola sata. Odvojite jednu kašičicu slatka na tacnu i stavite je u frižider da se brzo rashladi pa probajte, ako je gustine meda, ali ne pregusto, onda je gotovo. Hladjenjem će se još malo zgusnuti pa ne preterujte sa kuvanjem.



Sklonite šerpu sa ringle i pokrite je mokrom krpom pa ostavite da se ohladi. Napunite teglice i skladištite ih negde na tamnom mestu. 
Od ove količine meni su ispale 3 ove teglice i malo u činijci za probu.




Višnjevača

 


Prvo što sam napravila od višanja bila je višnjevača! Obožavam je, a i moji gosti jer od ove sorte višanja ovaj liker ima specifičnu aromu.

Sastojci:
1 kg višanja
1 kg šećera
1 l domaće rakije

 Priprema:
Višnje oprati i staviti ih u teglu od 3 kg (koštice ne treba vaditi!). Preko njih sipati šećer i rakiju, zatvoriti teglu poklopcem i ostaviti je na sunčanom mestu, negde na prozoru, da odstoji 40 dana. 
Procediti višnjevaču, sipati je u neku lepu flašu i uživati u toku zime. Višnje očistite od koštica i zamrznite, zimi će vam dobro doći za neki kolač.


 

Liker od listova višnje 

 


Ovaj liker sam prvi put sad pravila, nadam se da ću biti zadovoljna jer ga svi hvale. A mene je tako kopkalo i kopkalo, ma morala sam da napravim. Sad mi samo fali malo strpljenja...
Recept je odavde, pa pogledajte ako sam vas zainteresovala ;)



 I za kraj, preporuka je ovaj kolač od višanja, nikako ga ne treba propustiti ;)

Коментари

  1. Divno je sto su svi recepti na jednom mestu, vec sam zamislila sve teglice i flase lepo poredjane negde na polici, nesto novo mi je liker od listova visnje, nisam ranije cula za njega ali lepo izgleda u tegli.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam mislila da je bolje da ih sve objedinim u jedan post ;)Liker od listova višnje je i za mene novina, pikiram ga još odavno i samo sam čekala da oberemo višnju pa da ga napravim. Hvala ti Lana!

      Избриши
  2. Još nisam uspela da napravim slatko od višanja....nisam ljubitelj slatka, ali volim da ga imam a za ovaj liker od lišća višanja bih volela da isprobam, ali nemam lišće. Uživaj.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови