Festival folklora



Prošle nedelje je u Nišu održan 6. Medjunarodni studentski festival folklora koji je okupio igračke ansamble iz nekoliko zemalja iz okruženja, ali i iz dalekog sveta, iz Meksika i Indonezije.
Pored njih, nastupili su i učesnici iz Slovenije, Rumunije, Bugarske, ali i domaći folklorci iz Kostolca, Brusa i Niša.


Jako volim te manifestacije, i folklor uopšte, pa je naravno, bilo neizostavno da odem, a na ovaj način želim i vama da prenesem barem delić atmosfere koja je vladala u Nišu te večeri. Bilo je lepo videti splet narodnih igara iz naše zemlje, raznobojnu nošnju, osmehe na licima onih mladih ljudi dok igraju, pozitivnu energiju koja je prosto zračila iz svakog njihovog pokreta. Fascinantno, zaista!
Festival je počeo defileom kroz glavnu nišku ulicu, a nastavljen na amfiteatru nišavskog keja pred mnogobrojnom publikom.



Mladi frulaši iz Brusa su oduševili publiku i pobrali aplauze. Njihova pesma i svirka odjekivala je kejom, bili su pravo osveženje večeri! Nisam baš sve zapamtila što je voditelj pričao tako da ostajete uskraćeni za informaciju koje je ovo društvo na slikama ispod....ali, bitno je da sam uspela da napravim puno fotkica, one ipak govore više od reči, zar ne?




Najjači utisak, prosto fascinirajući, ostavili su na mene studenti iz Indonezije, sa Univerziteta u Džakarti. Svojom raznobojnom nošnjom i tradicionalnim plesom inspirisanim hinduističkim epovima, oduševili su sve prisutne!



Na kraju programa, nasmejani i veseli, nudili su nam svoje suvenire, ručno radjene, sa svojim tradicionalnim obeležjima, prelepe! Sa puno strpljenja izašli su u susret svakom prolazniku koji je hteo da se slika sa  njima i da malo popriča.
Do sledećeg festivala, ostajte mi pozdravljeni!


Коментари

  1. Lep, zanimljiv i šaren post! :) Svaka čast na fotografijama! I sama jako volim folklor i igrala sam ga nekada davno :)

    ОдговориИзбриши
  2. Lepa manifestacija i zanimljive momente si uhvatila.:) Kod nas se pre nekih desetak dana zavrsio karneval, ali sve se odrzavalo vec kasno uvece tako da nisam uspela da napravim cestite fotografije.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam! Ja sam samo škljockala i snimala, imam i par snimaka na YT, amaterski su naravno, ali se vidi igra onih divnih ljudi. Bilo bi još i više snimaka da mi baterije nisu iscurile, baš sam se iznervirala tada!
    Volim te manifestacije, videla sam na tv-u da je u Le bio karneval, kako je to lepo!

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam folklorske manifestacije.Nas dvoje i u ovim godinama igramo u rekreativnoj grupi folklor...To mi je najveće zadovoljstvo.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови