Kantarionovo ulje


Prava blagodet iz prirode! Ovih dana pijace su pune malih, žutih buketića koje bakice nude na prodaju. Tako sam i ja odlučila da ipak napravim malu količinu ovog lekovitog ulja i tako dopunim svoje zalihe od prošle godine, koje uveliko trošim zadnjih dana. O njegovim lekovitim svojstvima možete pročitati na netu,
brojni su članci koji govore o tome koliko je učinkovito u lečenju blažih opekotina, posekotina, u zarastanju rana (u šta sam se i sama uverila jer ga koristim za opuštanje kože na ožiljku koji imam posle jedne operacije od prošlog meseca, i jako mi prija i pomaže). Primenjuje se i kod reumatičnih bolova, za masažu, smanjuje upalne procese na koži, zatim u lečenju akni, bubuljica a i kao prirodni antirid tako što se par kapi lagano utapka na predeo ispod očiju, pazeći pri tome da se ne dodirne oko. Takodje, jako je delotvoran i kod ginekoloških problema, za negu sluzokože vaginalnog kanala. Preporuka moje dr. ginekologa je da se od neke mekane tkanine naprave uske trakice koje se umoče u ulje i stave kao tampon preko noći, a ujutru samo izvuku van. To je iz mog ličnog iskustva, i to preporučujem svima, nije štetno, može samo da pomogne.


Biljka se bere najčešće sredinom ili krajem jula meseca. Ako nemate gde da je uberete, na nekoj čistini što bi bilo idealno, vi je onda kupite kod neke bakice, samo pazite da to zaista bude cvet kantariona! Trebalo bi da vam ofarba prste u crvenkasto kad protrljate cvetić. Ne brinite, lako se pere ;)


Dakle, jednu vezicu kantariona razdvojite i isecite makazama cvetiće. Stavite ih u neku flašu ili teglu i nalijte uljem do vrha. Tako sam uradila prošle godine, a ove, vidite na slikama, napravila sam pola količine i ništa ne smeta što tegla nije puna. Čak sam naknadno dodala nekoliko cvetova koje sam našla na svom placu i jako se obradovala, jer ako se zapati, imaću sledeće godine svoj kantarion!
Teglu ili flašu zatvorite i ostavite da stoji na suncu 40 dana. Možete povremeno da promućkate lagano, mada nije neophodno.



Za to vreme  stajanja na suncu, biljka će ispustiti svoja lekovita svojstva i obojiti ulje u karakterističnu narandžasto-crvenkastu boju. Procedite ulje kroz gazu u neke manje bočice. Nije potrebno čuvati ulje u frižideru, meni stoji u ormariću u kupatilu.
Još samo da napomenem da ulje kantariona ne treba koristiti za sunčanje jer je fotosenzitivno i može izazvatii opekotine na koži prilikom izlaganja sunčevim zracima, već ga slobodno namažite na kožu nakon sunčanja, ublažiće vam iritaciju kože od sunca i umiriti je.


Коментари

  1. Iduceg mjeseca cu na odmor i sigurno cu potraziti cvijet, nadam se da ce ga biti jos. Nisam ga do sada probala koristiti ulje iako ga cesto prodaju na trznicama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, ako ne zakasniš i ako nije precvetao, onda obaveznoo napravi. Višestruko je korisno ulje, uverićeš se i sama, ja se ne ostavljam bez njega, zlu ne trebalo ;)

      Избриши
  2. I moja baka ovo redovno radi i posle nam svima poklanja flašice. Kantarion je zaista jako lekovit, a sem spoljne upotrebe, odličan je i za stomačne tegobe i kao antidepresiv.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bravo za baku! Nisam znala da je dobar kao antidepresiv, u stvari, ko zna za šta je još dobar, učimo jedni od drugih i delimo iskustva.

      Избриши
  3. Pravo blago iz prirode, nekada zaboravimo koliko su biljcice blagotvorne, receptic ce sigurno dobro doci.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Priroda nam toliko blaga nudi, treba samo znati kako ga iskoristiti na najbolji način. Ulje kantariona mislim da bi svaka kuća trebala da ima, stvarno je blagotvorno!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови