Pekmez od šljiva


Opiijena slatkim mirisom koji se širi iz moje kuhinje pišem vam recept za ovaj prelepi pekmez koji se peče u rerni. Veoma praktično, priznaćete, izuzmemo li troškove oko utrošene električne energije. Stavite da se peče, povremeno promešate a vi ste slobodni da radite nešto drugo za to vreme. Takoreći, pekmez koji se sam pravi.

100 kg šljiva
Uhvaćena na delu
 
Dakle, šljive su obrane, a rodile su ove godine kao nikad do sad! Jedan deo je već ostavljen u zamrzivaču za pite i kolače, kompot je skuvan, slatko je još uvek pod znakom pitanja i tako dodje na red i pekmez. Osnova za ovaj recept je odavde s tim što sam ga ja prilagodila sebi i smanjila količinu šećera, i mogu vam reći da je odličan, sladak taman koliko treba. Do objavljivanja ovog posta skuvala sam još jednu turu pekmeza sa svega 80 i nešto grama šećera i jako sam zadovoljna, izgleda da su šljive ove godine preslatke i zaista nema potrebe preterivati i menjati im ukus dodatnim šećerom.
Potrebno je:
4 kg šljiva
300 g šećera
malo ruma ili cimeta po želji
Priprema:


 Za kuvanje džema izaberite zrele šljive, zdrave i slatke. Operite ih i prepolovite pa izvadite kosku. Stavite šljive u veliku šerpu i posipite odozgo šećerom pa sve lepo promešajte.
Stavite šerpu u zagrejanu rernu na 180 st. da se peče. Povremeno promešajte, otprilike na svakih pola sata. Pečite pekmez oko 3 sata ukupno, s tim što kad primetite da se vidi dno prilikom mešanja to znači da je pekmez gotov. Izvadite šerpu iz rerne i po želji stavite malo ruma ili cimeta, mada ja najviše volim klasičan pekmez bez ikakvih dodataka jer se tada oseti pun ukus šljiva.
Napunite tegle vrućim pekmezom, zatvorite metalnim poklopcima i okrenite ih naopako, Nakon 15-ak minuta vratite tegle u normalan položaj i ostavite da se potpuno ohlade i onda ih ostavite na mestu gde čuvate zimnicu.


U ovom receptu autorka predlaže da se tegle zatvore poklopcima i onda vrate u rernu, pa vi probajte i tako. Ja sam ih nakon okretanja u prvobitni položaj vratila u isključenu i još uvek toplu rernu i tu ostavila preko noći.
Količinu šećera možete da svedete na minimum ako su vam šljive dosta slatke, a takodje možete i bez trunke šećera da ga ispečete.

Коментари

  1. Nista bolje od pekmeza od sljiva, nezamjenjiv je. Divan post :)

    ОдговориИзбриши
  2. Pekmez od šljiva - najbolji na svetu! Ja posebno volim kad se osete ljuskice od voća... Divota!!! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Auuuuu, koliko šljiva! Džem od šljiva uvijek kuham, nikako da isprobam ovo s pečenjem u pećnici. Divno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo pečenje u rerni bitno pojednostavljuje kuvanje pekmeza, pa probajte tako. Šljive su ove godine stvarno preslatke i da se ja pitam skuvala bi ga bez trunke šećera ;)

    ОдговориИзбриши
  5. jako volim pekmez od šljiva, ove godine nemam šljiva pa nisam ni pekmez radila, ali meni je isto najdraži ovaj iz pećnice, mnogo jednostavnije i bez mnogo živciranja

    ОдговориИзбриши
  6. Ja upravo ubacujem šerpu u rernu, jedva čekam da bude gotov. Pohvale na fotografijama, super su. Pozdrav, Banja Luka

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bićete zadovoljni garant! Ukus je neponovljiv,videćete. Javite utiske obavezno, pozzz
      P.S. Hvala na pohvalama!

      Избриши
    2. Moja banjalucanka nije javila utiske, ali ja ne sumnjam u recept, nisam pekac ubacila u rernu, planiram danas kad stignem kuci (na poslu sam i istrazujem recepte) :) ....ja necu preskociti a da se sutra ne javim sa svojim danasnjim iskustvom....Hvala Suzana

      Избриши
    3. Nestrpljivo očekujem utiske, nadam se da će biti pozitivni. Pozdrav!

      Избриши
  7. Pozdrav,
    a koja je to sorta/vrsta šljiva?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови