Slatko od šljiva



Misija uspela! I nije bila nemoguća verujte! A tako sam mislila godinama unazad...sad mi je krivo što nisam skuvala još koju teglicu, ali šljive su mi prošle i nemam nameru da ih kupujem pored onolikih svojih  koje su prerodile ove godine. Ali zato dogodine....nek je zdravlja samo....Bitan je dobar, tačan i proveren recept koji sam naravno našla kod moje drugarice Slavice na Coolinarici, a ona je inače poznata kao vrsna domaćica čije su police svake jeseni prepune pravog bogatstva u teglicama.
Prilično truda, vremena i dobre volje biće vam potrebno za pripremu slatka od šljiva, ali sve se to na kraju isplati višestruko! Upustite se u avanturu slobodno, a za svoj trud bićete nagradjeni fantastično ukusnim i posebno mirisnim slatkom od šljiva.


Potrebno je:
2 kg šljiva
2 kg šećera
1 l vode
1 limun
1 kesica vanil šećera
par grančica rezetle
šoljica ugašenog kreča
Priprema:
Šoljicu kreča razmutite sa malo vode pa procedite kroz gazu u neku veću posudu gde će moći da vam stane cela količina očišćenih šljiva. Dodajte vode onoliko koliko je potrebno da sve šljive budu natopljene.
Zrele šljive, ali nikako prezrele i mekane, operite i malim, oštrim nožićem oljuštite. Ukoliko hoćete da kuvate slatko od prepolovljenih šljiva, onda ih presecite i izvadite im kosku. Ako ćete da kuvate slatko od celih šljiva, kao što sam ja radila, onda ih tako sa koskom stavljajte u neku kesu da ne bi potamnele dok ne oljuštite sve šljive.



Oljuštene šljive spustite u krečnu vodu i ostavite da odstoje neko vreme. A za to vreme vi stavite šećer i vodu da se lagano špiluje. Ubacite i limun isečen na kolutove. Šljive dobro operite pod mlazom hladne vode i stavite ih da se ocede.
Uz pomoć cevčice za sok, izbušite šljive i potisnite kosku na dole, ako je potrebno recnite šljivu nožićem odozdo da bi koska lakše izašla. Ja nisam imala, ali vi ako imate i hoćete, stavite po jednu jatkicu oraha umesto koske, to je pravi specijalitet!
Ubacite šljive u špinovan šećer da se kuvaju, malo prodrmajte šerpu da se lepo rasporede. Prilikom kuvanja stvaraće se pena koju kašikom treba da pokupite. Pred kraj kuvanja dodajte vanil šećer. i listove rezetle. Slatko se kuva oko 30 minuta, ali vi ipak proverite gustinu tako što ćete malo odvojiti na tacnu i ohladiti u frižideru. Čim budete zadovoljni gustinom safta, sklonite šerpu i pokrijte je mokrom krpom.


Ohladjeno slatko sipajte u teglice, rezetlu izvadite i bacite, zatvorite teglice poklopcima, ukrasite po želji i ostavite u špajzu. Oduševićete se i na kraju samoj sebi priznati da i nije bilo tako teško ;)


Коментари

  1. Moram priznati da ti je ovo odlično ispalo , samo moram skužiti što je ugašeni kreč...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je kreč koji se inače koristi za krečenje, ranije se koristio u stvari a sad ga uglavnom koriste za krečenje voćaka, ali ima ga da se nadje tu i tamo. Služi za to da očvrsne šljive da se ne bi rasturile prilikom kuvanja. Vidim da je Lana objavila rct sa sodom bikarbonom kao zamenom za kreč.

      Избриши
  2. A slike što su lepe...ja volim kad se u šljivu mune i orah...

    ОдговориИзбриши
  3. Foografije su fantasticne, svidja mi se to sunce koje uspes da uhvatis na slikama, sve si odlicno objasnila i napravila.:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Mmmmmmm....ne znam sa čime se više oduševim - da li sa tvojim receptima ili fotografijama. A ovde je jedna koju moram da ti "maznem" :)))))

    ОдговориИзбриши
  5. Fotke skoro da govore:) Odlično je! Svaka časta za trud.

    ОдговориИзбриши
  6. Kad i kako se obično.poslužuje slatko? Prelijepo vam je ispalo. Sve pohvale!

    ОдговориИзбриши
  7. Posluzuju se gosti pre kafe a moze i posle.I ujutru na prazan stomak je super! Hvala najlepse!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови