Пређи на главни садржај

Rolat pita sa pavlakom i ajvarom


Danas vam preporučujem ovu fantastičnu pitu, rolat ili kako god ga nazvali. Idealna je kao predjelo za neki svečani sto, ali i za svakodnevnu konzumaciju jer je zaista ukusna, mekana i rastresita.
Po želji, možete staviti ljuti ajvar, ili čak ljutenicu, od suhomesnatog takođe ono što volite, to zavisi od vašeg ukusa, ali svakako vam preporučujem da je isprobate.

Potrebno je: 
(original recepta) 
16 kora za pitu 
premaz 
4 jaja
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo 
fil 
300 ml kisele pavlake
4 kašike ajvara
rendano suhomesnato po želji  



Priprema:
Umutite jaja mikserom, dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i malo soli. To će vam biti premaz za kore.
Veliki pleh od rerne obložite papirom pa stavite prvu koru. Nanesite i četkicom razmažite premaz preko kore, pa stavite drugu koru i tako redom dok ne utrošite sve kore. Ređajte jednu na drugu i premazujte. Ispecite koru na 180 stepeni oko 20 minuta. U toku pečenja, kora će se naduti na nekim mestima, ali ne brinite, to je od praška za pecivo, splasnuće kasnije.
Ispečenu koru pokrijte mokrom krpom da ivice malo omekšaju, a onda je zajedno sa krpom zarolajte. Prohlađenu koru odmotajte i premažite pavlakom i ajvarom, pobacajte seckano suhomesnato i ponovo urolajte.
Ohladite rolat i isecite ga na parčad pa poslužite kao predjelo, ili uz neki kiselo-mlečni napitak za doručak, recimo.
 


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)