Cokoladni mafini sa tikvicama
Ovo je za odličan način da se "sakriju" tikvice i integralno brašno za one koji baš i ne vole ovakve kombinacije, prolazi verujte.
Umesto integralnog brašna možete staviti obično pšenično, ako ne volilte med dodajte šećer umesto njega, ali je preporuka da ih ovako pravite jer su mafini veoma sočni, meki i dovoljno slatki, a tikvice se i ne primećuju, a tu su za dodatnu sočnost i ukus.
Potrebno je:
(original recepta)
160 g belog pseničnog brašna
130 g integralnog brašna
280 g sitno rendanih tikvica
3 jaja
1 puna kašika tamnog kakao praha
120 g šećera
3 pune kašike meda
110 ml ulja
100 ml jogurta
100g čokolade za kuvanje (45% kakaa)
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Otopite čokoladu na pari i ostaviti je sa strane.
U jednoj posudi pomešajte obe vrste brašna, so, cimet, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
U drugoj posudi penasto umutite jaja sa šećerom. Polako dodajte ulje i
sve vreme mutite. Zatim dodajte jogurt, med i vanilu i izmiksati da sve
sjedini.
Dodajte ocedjene tikvice i kratko sve zajedno umutite.
Dodajte i suve sastojke i
mutite najmanjom brzom i na kraju umešajte otopoljenu čokoladu.
Sipajte smesu u podmazan ili korpicama obložen kalup za mafine i pecite ih 20-ak min na 180 stepeni.
Pre pečenja mafine možete posuti seckanom čokoladom.
Pečene mafine po želji pospite šećerom u prahu.
Prohladite ih 15-20 min i uživajte.
Svaka cast ovo je odlicna ideja da se napravi kolac koji voli moja unuka a ne jede povrce. Hvala.
ОдговориИзбриши