Čokoladna torta sa lešnicima
Potrebno je:
za jednu crnu koru (ispeći 2 takve)3 jaja
3 kašike šećera
2 kašike mlevenog lešnika
1 kašika brašna
1 kašika kakao praha
za srednju koru
6 belanca
6 kašika šećera
6 kašika mlevenog lešnika
za fil
6 žumanca
100 g šećera
100 g pudinga od vanile
2 kašike brašna
1 l mleka
2 kesice vanil šećera
250 g margarina
100 g prah šećera
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g crne čokolade za kuvanje
za dekoraciju
200 g šlaga u prahu
300 ml mleka
Priprema:
Priprema:
Umutite i ispecite dve korice od navedenih sastojaka. Mutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg, zatim dodajte žumanca i penasto umutite. U smesu dodajte brašno i mlevene lešnike, kao i kakao prah i lagano umešajte špatulom. Koru ispecite u kalupu br.26 koji ste obložili papirom za pečenje u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Isto uradite i sa drugom korom.
Za srednju koru umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte mlevene lešnike i umešajte ih špatulom lagano okrećući smesu. Rasporedite po papiru u kalupu br.26i ispecite koru.
Za fil umutite penasto žumanca sa šećerom i vanil šećerom, dodajte brašno, prašak za puding i oko 250 ml mleka pa umutite da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri pa ulijte smesu od žumanaca i na tihoj vatri skuvajte fil. Fil treba da bude gustine pudinga otprilike. Ostavite da se ohladi povremeno ga mešajući da se ne bi stvorila korica.
Margarin umutite sa šećerom u prahu i izmešajte sa ohlađenom smesom. Dodajte kašiku po kašiku fila u margarin i neprestano mutite da se lepo sjedine. Dobro umutite fil mikserom da postane penast. Podelite ga na dva dela pa u jedan dodajte rastopljenu belu, a u drugi rastopljenu crnu čokoladu i dobro umutite. Na tanjir stavite jednu crnu koricu, natopite je sa malo soka ili šerbeta, nanesite crni fil, stavite svetlu koricu pa nafilujte belim filom i odozgo završite sa drugom crnom korom, pa i nju malo nakvasite. Odozgo tortu dekorišite umućenim šlagom, Dobro ohladite pre služenja, najbolje preko noći. Prijatno!
Za srednju koru umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte mlevene lešnike i umešajte ih špatulom lagano okrećući smesu. Rasporedite po papiru u kalupu br.26i ispecite koru.
Za fil umutite penasto žumanca sa šećerom i vanil šećerom, dodajte brašno, prašak za puding i oko 250 ml mleka pa umutite da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri pa ulijte smesu od žumanaca i na tihoj vatri skuvajte fil. Fil treba da bude gustine pudinga otprilike. Ostavite da se ohladi povremeno ga mešajući da se ne bi stvorila korica.
Margarin umutite sa šećerom u prahu i izmešajte sa ohlađenom smesom. Dodajte kašiku po kašiku fila u margarin i neprestano mutite da se lepo sjedine. Dobro umutite fil mikserom da postane penast. Podelite ga na dva dela pa u jedan dodajte rastopljenu belu, a u drugi rastopljenu crnu čokoladu i dobro umutite. Na tanjir stavite jednu crnu koricu, natopite je sa malo soka ili šerbeta, nanesite crni fil, stavite svetlu koricu pa nafilujte belim filom i odozgo završite sa drugom crnom korom, pa i nju malo nakvasite. Odozgo tortu dekorišite umućenim šlagom, Dobro ohladite pre služenja, najbolje preko noći. Prijatno!
Odlično izgleda, spremam recept za isprobavanje.
ОдговориИзбришиbravo lepa torta
ОдговориИзбриши