Musaka od krompira
Klasično jelo, musaka, priprema se uglavnom od krompira i mlevenog mesa, i kao takva se oduvek i pripremala u mojoj porodici. No, musaku je moguće
spremiti i od raznog povrća kao što su na primer tikvice, ili plavi paradajz. Veoma je praktično jelo, zasitno i izdašno. Moja mama je musaku uvek spremala u šerpi i kuvala je na tihoj vatri poklopljenu dok krompir ne omekša, a zatim prelivala jajima i mlekom i kratko zapekla u rerni. Međutim, ja sam odnedavno prihvatila moderan trend i pečem je u pekaču onako fino poređanu i prelivenu, a vi kako vam volja. Svejedno je ukusna.
MUSAKA OD KROMPIRA
Potrebno je:
oko 1 kg krompira
500 g mlevenog mesa
1-2 glavice crnog luka
2 kašičice suvog začina
so, biber
2 jaja
250 ml mleka
so
Priprema:
Očistite crni luk i iseckajte ga sitno pa propržite na ulju. Dodajte mleveno meso, začin, so i biber i sve lepo upržite. Krompir oljuštite, operite i isecite na kolutove.
Dno duboke vatrostalne posude nauljite i naređajte sloj krompira s tim da se kolutovi malo preklapaju, kao krljušt. Krompir posolite i pobiberite pa rasporedite polovinu pripremljenog mlevenog mesa, ponovite postupak sa krompirom i ponovo sa mesom, i završite slojem krompira. Na kraju treba da dobijete tri sloja krompira i dva sloja mlevenog mesa. Svaki sloj krompira posolite i pobiberite. Jaja i mleko umutite, posolite po ukusu i prelijte preko krompira.Stavite posudu sa musakom u rernu da se peče na 200 stepeni oko 60 minuta, dok se ne uhvati fina, rumena korica.
Savet: Posuda u kojoj ćete peći musaku neka bude malo dublja da ne bi kipelo i prštalo po rerni.
Musaka na slici pripremljena je od pola mere i u manjim posudicama, onako za merak.
Prijatno vam bilo!
Zgodan način pripreme. Nikada nisam radila ovu varijantu, radim tu i tamo grčku, dakle nikako ne s krumpirom. Podsjetila si me da ju dugo nisam radila.
ОдговориИзбришиJa je uvek pravim sa krompirom jer moji drugačije ne vole. Hvala ti, pozdrav!
ИзбришиI gotta bookmark this website it seems extremely helpful very useful. Thanks for sharing.
ОдговориИзбришиthis blog is awesome. really helpful.
ОдговориИзбриши