Hleb sa mekinjama


Hleb sa mekinjama je pravi izbor za one koji žele da se hrane zdravo. Napravila sam ga od pšeničnog brašna i pšeničnih mekinja i dobila izuzetno mekan i ukusan domaći hleb.
Možda niste znali da mekinje poboljšavaju vitalnost organizma, ubrzavaju metabolizam, jako su hranljive i bogate raznim vitaminima i mineralima i daju dobar osećaj sitosti. Naročito su  pogodne za ishranu osoba koje imaju problema sa varenjem. O svim blagodetima mekinja možete pročitati na netu, bezbroj je teksova o ovoj zdravoj namirnici. A sada ću vam napisati kako sam ga ja napravila, najjednostavnije moguće. Počnite dan na pravi način, uz domaći hleb sa mekinjama!





HLEB SA MEKINJAMA

Potrebno je:
20 g kvasca
500 ml tople vode
1/2 kašičice šećera
100 ml ulja
4 kašike pšeničnih mekinja
oko 1 kg brašna
2 kašičice soli

Priprema:
U toloj vodi rastvorite kvasac, dodajte šećer, ulje, so, mekinje i brašno malo po malo i mesite testo. Brašno dodajte po potrebi, nikako celu količinu odjednom. Umesite glatko testo, kada prestane da se lepi za prste gotovo je. Oblikujte loptu od testa, stavite u činiju, pokrijte krpom i ostavite da dobro nadođe. Zatim izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na dva dela. Svaki deo posebno razvucite oklagijom u duguljasti oblik i urolajte ga u veknicu. Po želji možete krajeve testa nožem zaseći na 3-4 mesta pa tek onda do kraja urolati. Veknice stavite u papirom obložen pleh i ostavite da još malo nadođu. Zagrejte rernu na 250 stepeni i stavite vekne da se peku. Čim odozgo dobiju rumenu boju smanjite temperaturu i pecite još nekih 15-20 minuta ili dok ne porumene odozgo. Pečene veknice umotajte u krpu i ostavite da se prohlade pa ih tek onda secite nožem.

Коментари

Популарни постови