Kremaste kocke


Za svoj rođendan sam pravila tortu u kojoj sam iskoristila fil od Monte torte i umutila koricu od belanaca i oraha. Jako nam se dopala, a kako fotku preseka torte nemam, odlučila sam da ponovim sve to i napravim tortu u obliku kolača.
Odlična odluka, ispao je savršen! Isekla sam ga na fine kocke tako da je svako mogao da pojede onoliko koliko mu je volja. I za tortu je mera ista, a peče se u kalupu broj 26. Kora će biti malo deblja, ali nije nimalo suva, stopi se u potpunosti sa filovima. Ima malo posla oko ovog kolača ali vam svakako preporučujem da ga isprobate, kao tortu za neke posebne prilike ili kao kolač, i za svakodnevno uživanje i za goste.


KREMASTE KOCKE

Potrebno je:
za koru
6 belanca
10 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
za fil
6 žumanca
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike brašna
1 l mleka
1 vanilin šećer
250 g margarina
100 g prah šećera
100 g čokolade za kuvanje
dekoracija
3 kesice šlaga

Priprema:
Najbolje bi bilo da prvo skuvate fil, dok se on hladi vi možete pripremiti koru koja će se svakako brže ohladiti. U dubljoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom. Dodajte prašak za puding i brašno, kao i malo mleka koje ste oduzeli od onog litra. Dobro umutite da nema grudvica. Ostatak mleka i vanilin šećer stavite da se zagreva, zatim u tankom mlazu, neprestano mešajući, ulijte masu od žumanaca i skuvajte fil. Maknite šerpu sa ringle i ostavite da se ohladi, povremeno mešajući da se ne stvori korica. 
Za to vreme umutite i ispecite koru. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Šećer nemojte dodavati odjednom, već mutite belanca pa u dva - tri navrata dodajte šećer i čvrsto umutite. Dodajte mlevene orahe i brašno i lagano promešajte. Pleh dimenzija 22 x 33 cm obložite pek papirom i preko rasporedite smesu od belanaca. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite koru oko 10 minuta, pazeći da ostane svetle boje. Pečenu koru izvadite iz pleha i skinite papir pa je ostavite da se ohladi. Postavite je zatim na poslužavnik na kom ćete praviti kolač. 
Sada možete dovršiti pripremu fila ako vam se u međuvremenu ohladio. Margarin umutite sa prah šećerom. Dodajte malo po malo hladnog fila i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Fil podelite na dva jednaka dela. Čokoladu otopite na pari ili u mikrotalasnoj pa dodajte u jedan deo fila i dpbro umutite.
Preko kore premažite prvo žuti fil a zatim i crni fil i lepo poravnajte. Šlag umutite prema uputstvu sa kesice i dekorišite kolač po želji, Ohladite preko noći i tek sutradan poslužite. Prijatno!



Коментари

Популарни постови