Gulaš sa junećim mesom i krompirom

 

Gulaš je vrsta kuvanog jela sa mesom poreklom iz Mađarske. Najčešće se sprema od goveđeg mesa, ali po ukusu ga možete spremati i od svinjskog, ili kao što sam ja od junećeg. Stvar je u tome da je junetinu potrebno malo duže kuvati. Gulaš se ionako lagano i dugo kuva pa nemojte biti nestrpljivi. Osnovu ukusa gulaša pored mesa čini i crni luk, pa tako nemojte smanjivati količinu luka u jelu. Gulaš možete poslužiti uz krompir pire, pirinač ili skuvanu testeninu, a ja sam pred kraj kuvanja dodala sitnije seckan krompir i tako ga dodatno malo zgusnula. Uglavnom, sav trud i vreme uloženo u pripremu će vam se na kraju isplatiti kad budete probali ovo ukusno jelo.

GULAŠ SA JUNEĆIM MESOM I KROMPIROM

Potrebno je:
500 g junećeg mesa
3 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 šargarepe
3 čena belog luka
2 paradajza
2 krompira
2 kašičice aleve paprike
so, vegeta
ulje
biber
lovorov list
seckan peršun

Priprema:
Crni luk, praziluk i beli luk očistite i sitno iseckajte pa stavite da se prži na ulju u dubljoj šerpi. Dodajte i šargarepu očišćenu i isečenu na kolutove. Ulja stavite toliko da prekrije dno šerpe pa još malo više. Pržite na tihoj vatri dok povrće malo ne omekša. Povremeno promešajte.
Meso sitno iseckajte pa dodajte u šerpu sa lukom, sve lepo promešajte, poklopite i dinstajte na tihoj vatri. Kad meso pobeli sa svih strana nalijte vode tek toliko da pređe preko mesa. 
Paradajz oljuštite i iseckajte na komade, ne mora mnogo sitno, pa dodajte mesu i povrću Posolite, dodajte sve ostale začine, promešajte pa poklopite i dinstajte i dalje. Temperatura neka bude srednje jaka. Povremeno otklopite, promešajte i dodajte još malo vode. Pustite da se krčka nekih sat, sat ipo. Potrebno je vremena da junetina dobro omekša.
Pred kraj kuvanja, kada je od luka nastala kašica, a meso omekšalo, dodajte krompir iseckan na sitnije kockice, promešajte i kuvajte dok ne omekša.
Na kraju dodajte i seckan peršun.
Poslužite toplo uz salatu.
Prijatno!




Коментари

Популарни постови