Pita sa plavim paradajzom i prazilukom

 


Moram vam priznati da ovu pitu najbolje pravi moja mama. Kod nje sam je prvi put i probala. Bila je dobro začinjena biberom i vegetom, a kako ja obožavam takvu hranu, oduševila sam se na prvu loptu, iako nisam znala čega još tu, sem praziluka, ima. Podsetila me je na pitu sa mesom. Praziluk i plavi paradajz su fino uprženi tako da nema šta mnogo da se žvaće. Vrlo je mekana i rastresita, samo je dobro začinite i uživaćete sigurna sam.
Takođe, odličan je izbor za posnu slavsku trpezu, a i inače u vreme posta možete slobodno da je konzumirate.


PITA SA PLAVIM PARADAJZOM I PRAZILUKOM

Potrebno je:
500 g kora za pitu
2 plava paradajza
2 struka praziluka
biber
vegeta
so
ulje

Priprema:
Praziluk očistite i sitno iseckajte, i beli i zeleni deo. 
U dublji tiganj sipajte ulje samo da pokrije dno, stavite praziluk i na laganoj vatri pržite uz stalno mešanje.
Plavi paradajz operite i oljuštite pa ga narendajte. Dodajte ga u poluuprženi praziluk i mešajući pržite sve zajedno. Pred kraj posolite po ukusu, dodajte malo vegete i puno bibera. Dobro izmešajte da se sve lepo poveže.
Jednu koru raširite na stolu, poprskajte je sa malo ulja pa preko stavite drugu koru. Preko druge kore stavite fil od praziluka i plavog paradajza i lepo rasporedite po celoj kori. Nemojte preterivati sa količinom, onako svuda po malo stavite. Fila bi trebalo da ima dovoljno. Umotajte onoliko kora koliko fila imate.
Znači, kad ste rasporedili fil, onda obe strane kora savijte prema sredini da se dodiruju. Urolajte koru kao palačinku s tim što ćete je malo gužvati dok je motate. Tako će biti fino vazdušasta i šupljikava kad se ispeče.
Postupak ponavljajte dok imate fila.
Poređajte pitice na papir u plehu i pecite u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumene.

Коментари

Популарни постови