Grašak sa piletinom


Kuvana jela na kašiku što se kaže, kod mene su obavezna. Bilo da je to krompir paprikaš, boranija koju uvek skuvam tako da ima safta pa može kašikom da se jede, ili je to grašak. Uvek skuvam količinu dovoljnu za dva dana, tako skraćujem sebi vreme i koristim ga za neke druge stvari. Ako vam se desi da vam sutradan ostane manje nego što vam je potrebno za porodični ručak, uvek možete skuvati krompir pire i dodati jelu. Uz sezonsku salatu, ovo je jedan kompletan obrok.
Za pripremu koristim uglavnom smrznut grašak, jedno pakovanje odgovara količini koju sam navela, a leti naravno, možete koristiti mladi grašak.
Sledi recept, to jest, način na koji ja pripremam grašak.



GRAŠAK SA PILETINOM

Potrebno je:
450 g graška
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
1 batak sa karabatkom
seckana sveža mirođija
seckan peršun
ulje
1 kašičica soli
2 kašičice vegete (ili po ukusu)
2 kašike brašna
2 kašičice aleve paprike

Priprema:
Za pripremu graška obično koristim batak sa karabatakom jer je malo masniji, ali u obzir dolazi i belo meso. Uvek prvo obarim meso, a tim bujonom kasnije nalijem jelo.
Znači, meso skuvajte i izvadite ga na tanjir da se ohladi kako bi mogli da ga iscepkate.
Za to vreme pripremite povrće. Crni luk očistite i sitno iseckajte, šargarepu takođe očistite i isecite na krugove.
U dublju šerpu stavite ulje tek toliko da fino pokrije dno, može i još malo preko toga,  stavite iseckano povrće i dinstajte povremeno mešajući. 
Kad povrće omekša stavite 2 kašike brašna i propržite ga malo zajedno sa povrćem, pa dodajte alevu papriku, promešajte pa dodajte grašak. Sve zalijte bujonom i lepo promešajte. 
Zatim iscepkajte meso, ako je belo u pitanju možete ga iseckati na sitnije kockice, i dodajte ga jelu, kao i začine. Ja jelo obično posolim i stavim vegetu, navela sam u sastojcima mere, a vi procenite po svom ukusu. Dodajte seckanu mirođiju i peršun, promešajte i pustite da provri. Pazite, grašak hoće da zapeni pa ne preporučujem da zaklapate šerpu poklopcem.
Ako je potrebno dolijte još vode, onako da fino sve ogrezne, tj. da bude lepo prekriveno vodom.
Kuvajte grašak dok ne omekša, meso je već kuvano, tako da priprema jela ide brzo. Gustinu odredite sami, ako je retko kuvajte još malo, ali pazite jer će jelo kada se ohladi dodatno da se zgusne.
Gotovo jelo poklopite i ostavite da malo odstoji, a zatim promešajte i poslužite uz omiljenu salatu.






Коментари

Популарни постови