четвртак, 30. септембар 2021.

Punjeni patlidžan sa mlevenim mesom i pirinčem

 

Plavi patlidžan ne samo da ima predivnu plavo-ljubičastu boju, već spada u veoma zdravo povrće bogato vitaminima i mineralima. Sadrži nizak nivo kalorija i masti, pa bi svakako trebalo da ga iskoristimo dok je u sezoni i pripremimo sa njim jela vrhunskog ukusa.
Upravo takvo je i ovo jelo za koje vam pišem recept. Moja draga Jeka ga je punila mlevenim mesom uz dodatak kinoe, a kod mene je umesto kinoe dodatak u vidu pirinča, kako bi jelo bilo pristupačnije mom ukusu. Odlično je i hladno, sutradan, a i podgrejano u mikrotalasnoj takođe.
Dakle, recept sa mojim malim izmenama sledi u nastavku.



PUNJENI PATLIDŽAN SA MLEVENIM MESOM I PIRINČEM

Potrebno je:
(original recepta)
2 patlidžana  srednje veličine
1 manja glavica crnog luka
1 manja šargarepa
1 čen belog luka
200 g mlevene junetine
1 paradajz
100 ml vode
pola šoljice pirinča
kašičica soli
pola kašičice bibera
kašičica sušenog origana
kašičica sušenog bosiljka
i još jedan paradajz za odozgo



Priprema:
Prvo pripremite sos na sledeći način: na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk. Dodajte mleveno meso i rendanu šargarepu. 
Pržite meso sa povrćem dok meso ne pobeli, zatim dodajte seckan beli luk, so, i začine. Promešajte pa dodajte oljušten i iseckan paradajz i opran pirinač, zalijte vodom i sve dobro izmešajte. 
Pustite da se krčka neko vreme dok tečnost ne ispari i pirinač ne bude kuvan.
Patlidžane operite i oljuštite pa ih presecite uzdužno na pola. Ako volite sa koricom, onda ih nemojte ljuštiti, ja sam više za varijantu bez kore. 
Svaki komad izdubite kašikom i na dnu zasecite unakrsno nožem, ali pazite da ne presečete do kraja. 
Posolite i ostavite ih desetak minuta okrenute presečenom stranom nadole da puste gorčinu. 
Nakon toga svaku polovinu operite hladnom vodom, posušite malo ubrusom i stavite u papirom obložen pekač pa zapecite kratko, oko 15 minuta na 180 stepeni.
Zapečeni patlidžan izvadite iz rerne, napunite nadevom i vratite da se peče još oko pola sata.
Pred kraj, na svaki patlidžan stavite po dva kruga paradajza i vratite u rernu da se lepo zapeče.
Poslužite toplo uz pavlaku i omiljenu salatu.


Нема коментара:

Постави коментар

Printfriendly