Bajadera




Kraljica svakog slavskog stola je nesumnjivo bajadera. Verujem da ne postoji osoba koja je ne voli. Svakako je jedna od najpoznatijih poslastica i obavezan deo tacne sa kolačima na slavskoj trpezi. Ova domaća varijanta koju ću vam predstaviti u nastavku, pogodna je za posne slavske tacne jer je napravljena sa vodom i margarinom, ali lako može da se napravi i sa puterom i mlekom.
Nije previše slatka, taman je kako treba i ne zahteva neko preterano umeće što se pripreme tiče.


BAJADERA
Potrebno je:
250 g margarina
200 g vode
200 g šećera
400 g mlevenog keksa
1 vanilin šećer
300 g mlevenih oraha
100 g čokolade
za glazuru
150 g čokolade
6 kašike ulja



Priprema:
U šerpicu sipajte vodu, dodajte šećer i vanilin šećer i margarin izrezan na kockice.
Zagrevajte uz mešanje dok se sastojci ne otope.
U veću posudu stavite mleveni keks i mlevene orahe i pomešajte ih.
Sipajte preko otopljene sastojke pa sve dobro kašikom izmešajte kako biste dobili ujednačenu smesu.
Podelite smesu na dva jednaka dela. Možete odokativno, a ako vam je lakše izmerite na vagici.
Čokoladu istopite pa sipajte u jedan deo i dobro izmešajte kašikom.
Pleh dimenzija 35x20 cm namažite uljem. Na dno pleha prvo stavite tamniji deo i dobro ga utapkajte i izravnajte kašikom.
Preko tamnog dela nanesite svetli deo i pažljivo i polako zagladite odozgo, blago pritiskajući kako bi se lepo spojilo sa tamnim delom.
Za glazuru otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko. Čokolada je tečna pa je samo lagano razmažite i ostavite da se stegne.
Zatim kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre sečenja.
Secite oštrim, tankim nožem na pravougaonike veličine 4 x 2 cm.


Коментари

Популарни постови