Reform torta
To je bogata, kremasta čokoladna torta koja se pravi za praznike, rođendane i svečane prilike.
Kore se prave od belanaca, mlevenih oraha ili lešnika, a fil je gust i kremast, pripremljen od žumanaca kuvanih na pari sa šećerom i čokoladom, uz dodatak putera za glatku teksturu i bogat ukus.
Reform torta je intenzivno čokoladna, ali nikako nije preslatka. Kombinacija laganih, orašastih kora i bogatog fila daje savršen balans između mekoće i punoće ukusa.
U mnogim porodicama postoji porodični recept za ovu tortu, i prenosi se sa generacije na generaciju. Često se smatra tortom za posebne prilike jer zahteva pažnju, strpljenje i posvećenost tokom pripreme. Ali svaki uloženi trenutak će vam se višestruko vratiti kad okusite prvi zalogaj ove divne torte.
REFORM TORTA
Potrebno je:
Za koru
12 belanaca
prstohvat soli
300 g šećera
300 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
Fil
12 žumanaca
250 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
Ganaš
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Belanca čvrsto umutite uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte zatim mlevene orahe i brašno, špatulom lagano izmešajte pa rasporedite po papiru kojim ste obložili pleh od rerne. Pecite otprilike 15 min, ali svakako obratite pažnju, možda će biti potrebno i svega desetak minuta, sve zavisi od vaše rerne, pa je najbolje da procenite sami. Koru ostavite da se ohladi pa je zajedno sa papirom isecite po dužoj strani na tri jednake šnite.
Žumanca umutite sa prah šećerom pa ih skuvajte na pari. Mutite u šerpi u kojoj ćete kuvati, a koja treba da bude za broj manja od one u kojoj treba da vrije voda. Nemojte na najjače da uključite ringlu, neka voda vri lagano, neka srednja jačina bi bila idealna. Dno šerpe u kojoj su žumanca ne treba da dodiruje kipuću vodu. Uz neprestano mešanje mikserom, kuvajte oko 15 min, toliko je meni trebalo. Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i kuvajte još 5 minuta dok se ne otopi. Fil treba da je gustine karamela, da se vidi trag u šerpi kad prođete varjačom.
Ostavite da se potpuno ohladi pa izmešajte sa umućenim margarinom. Fil podelite na tri jednaka dela.
Prvu koru stavite na dugačak poslužavnik, skinite papir i nafilujte je jednim delom fila. Tako uradite i sa preostalim korama i filom. Na kraju celu tortu premažite sa malo fila i ostavite preko noći da se stegne u frižideru pa je prelijte ganašom.
Za ganaš je potrebno zagrejati slatku pavlaku i otopiti čokoladu u njoj. Samo pazite da slatka pavlaka ne provri.
Prelijte ganaš preko torte, a zatim je ukrasite po želji.
Коментари
Постави коментар