Ružice sa višnjama




I meni se, kao i autorki originalnog recepta, odavno mota po glavi ideja o ovakvim ružicama. Samo što sam ja imala obrnut problem od njenog, trebao mi je dobar recept kao osnova za fil, jer me je bilo strah od curenja.

Ja sam testo malo izmenila i prilagodila ga namirnicama koje sam imala trenutno u kući. Na kraju je ispalo da sam morala i recept za fil da malo izmenim, zbog više sile, jer je vagica prestala da radi i nikako nisam mogla da izmerim višnje pa sam na sopstveni rizik upotrebila šolju kao meru.
Recept od srca preporučujem, bilo da se odlučite za ovu moju varijantu ili onu originalnu, nećete se pokajati sigurno!





Sastojci za testo: (za 12 komada)


1/2 paketića kvasca
2 pune kašike šećera
1 jaje
70 ml jogurta
70 ml vode
30 ml ulja
1 kašičica sirćeta
na vrh noža soli
450 g brašna

Sastojci za fil:


1 šolja (od 250 ml) višanja
100 g šećera
1 kesica pudinga od vanile
4 kašike vode

Priprema:


Izmrvite kvasac pa ga sa malo šećera rastvorite u mlakoj vodi i ostavite da se aktivira. U posudi gde ćete mesiti testo, razbite jedno jaje i lagano ga umutite sa preostalom količinom šećera, jogurtom i uljem, dodajte sirće i malo soli, promešajte i onda dodajte nadošao kvasac pa sa brašnom zamesite mekano testo. Možda će vam trebati još malo brašna, ili možda manje od navedene količine, dodajte postepeno malo po malo i mesite. Testo treba da bude mekano i da se ne lepi za ruke. Pokrite posudu krpom i ostavite da testo nadodje, 1-1,5h, dok ne udvostrući volumen.
Za to vreme pripremite fil. Ja sam koristila višnje iz zamrzivača, malo sam ih ocedila od soka (nisam ih silom stiskala, nego onako koliko je iscurilo izmedju prstiju ;)) i onda tek napunila jednu šolju od 250 ml. To mi je bila mera. Zatim sam ih iseckala u čoperu.
Iseckane višnje prebacite u šerpu, dodajte šećer i promešajte pa stavite na laganu vatru i  kuvajte 5 minuta od momenta kad masa počne da vrije.
Puding razmutite u 4 kašika vode. Višnje sklonite sa ringle i umešajte puding pa vratite šerpu na isključenu ringlu i kuvajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi uz povremeno mešanje.

Pripremite kalup za mafine tako što ćete ga premazati margarinom i posuti brašnom, pa višak brašna otresti. Nikakvih problema nisam imala prilikom pečenja, ni kasnije pri vadjenju, ružice su same ispadale iz kalupa, tj. nisu se zalepile uopšte.




Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu ploču i razvite u obliku pravougaonika na debljinu od 1 cm. Premažite testo filom od višanja, s tim što gornju stranu (oko 2 cm otprilike do kraja) treba da ostavite nepremazanu  kako bi se testo lepše zalepilo i uvilo.
Uvite testo u rolat pa ga presecite na pola i svaku polovinu na 6 dela, da dobijete 12 parčeta. Posle svakog reza brisati nož salvetom (ja koristim plastični sekač za testo, ali i njega treba obrisati da se fil ne bi razmazivao).
Redjajte ružice u kalup i ostavite još malo da nadodju, pa zagrejte rernu na 180 st. i ispecite ih nekih 20-ak minuta dok lepo ne porumene.
Pre posluživanja posipite ružice šećerom u prahu.



Ukoliko  nemate kalup za mafine, ove ružice možete ispeći i u običnom kalupu, samo ih poredjajte jednu do druge i ispecite.
Količinu šećera u testu sam dobro smanjila iz razloga jer ne volim slatko testo, meni je bilo odlično, a niko drugi se nije požaliio, što znači da je bilo pun pogodak. Moje višnje su slatke tako da su i one doprinele da ružice budu prilično slatke, sa jedva primetnom žicom kiselkastog.
Uz mleko ili kafu, idealne su za doručak ili laganu užinu!

Коментари

Постави коментар

Популарни постови