Пређи на главни садржај

Kupusnik




Tj. posna pita od kiselog kupusa. Tradicionalno se u mom domu priprema za Badnje veče.
Zaista ne znam zašto samo i jedino tada kad je svi volimo. No, valjda se ne stiže izmedju dva Badnjaka, od silnih isprobavanja raznih pita i peciva. Ali, večeras će biti na mom stolu, pa ću vam napisati kako sam je pripremila.




Potrebno je:
500 g kora za pitu
1 veća glavica kiselog kupusa
1 struk praziluka
malo soli, bibera
oko 100 ml mešavine kisele vode i ulja
Priprema:
Glavicu kiselog kupusa operite, isecite na četvrtine i sameljite na mašini za meso. Neke žene seckaju kupus za kupusnik i generalno, nema neke velike razlike, s tim što ja volim da je kupus sitniji pa ga sameljem. Samleveni kupus iscedite izmedju dlanova što više možete. Praziluk sitno iseckajte i na ulju propržite pa dodajte ocedjeni kupus, promešajte i dinstajte na tihoj vatri. Po potrebi malo dosolite ali ne preterujte jer je kupus ionako dovoljno slan. Pobiberite po ukusu, promešajte i izmaknite sa ringle.


Raširite jednu koru i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode. Preklopite drugom korom i po sredini rasporedite kupus. Preklopite obe strane do sredine, s tim da se ne preklapaju već samo dodiruju i urolajte kore. Poredjajte u papirom obloženi pleh. Tako uradite i sa preostalim korama. Poprskajte ih odozgo preostalom mešavinom ulja i vode i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 st. dok ne porumeni odozgo.
Uz ovu pitu želim vam srećno Badnje veče, mir, sreću i blagostanje u porodici. Uživajte večeras sa svojim ukućanima.

Hristos se rodi!


Коментари

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)