Rođendanska torta
U narednom postu predstavljam vam jednu finu tortu sa jednostavnom korom i fantastičnom kremom. Krema je upravo ta koja nosi celu tortu. Tortu sam pravila suprugu za rođendan pa otuda i takav naziv. Preporučujem vam da je napravite dva dana ranije, taman toliko je potrebno da se krema lepo ohladi i očvrsne. Ova na prve dve fotografije je pravljena dan ranije, što se i vidi jer krema nije dobro ohlađena, a morala sam da je sečem za goste.
kora:
6 jaja
6 kašike šećera
6 kašike brašna
2 kašike kakao praha
malo čokoladnog mleka
krem
1 l mleka
6 žumanaca
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike brašna
250 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
i još
200 g šlaga u prahu
300 ml mleka
Priprema:
Za koru čvrsto umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera, zatim dodajte žumanca i penasto umutite. Dodajte prosejano brašno i kakao i lagano izmešajte špatulom ili na najmanjoj brzini mikserom.
Kalup br. 26 obložite papirom, izlijte smesu i lepo poravnajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta.
Proverite čačkalicom da li je kora pečena, pa ako je potrebno dopecite je još malo.
Pečenu koru pažljivo odvojite od papira i ohladite.
Kad ste ispekli koru prionite na pripremu kreme.
Žumanca i šećer penasto umutite, dodajte brašno i prašak za puding i 200 ml mleka i mikserom umutite da nema grudvica.
Ostatak mleka stavite da provri, ulijte pripremljenu smesu i skuvajte kremu. Neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kremu pokrijte prianjajućom folijom s tim da dodiruje površinu kreme, tako se neće stvoriti korica. Ostavite da se ohladi.
Margarin umutite sa prah šećerom i sjedinite sa ohlađenom kremom. Kremu prvo izradite mikserom pa je tek onda malo po malo dodajte u umućeni margarin.
Podelite kremu na dva jednaka dela.
Čokoladu otopite i dodajte u polovinu krema i dobro izmiksajte.
Koru stavite na tacnu i poprskajte je toplim čokoladnim mlekom. Stavite obruč od kalupa oko kore. Premažite koru prvo svetlom pa onda i tamnom kremom.
Ostavite u frižideru da se stegne, zatim skinite obruč i tortu premažite umućenim šlagom. Ukrasite po želji.
krem
1 l mleka
6 žumanaca
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike brašna
250 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
i još
200 g šlaga u prahu
300 ml mleka
Priprema:
Za koru čvrsto umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera, zatim dodajte žumanca i penasto umutite. Dodajte prosejano brašno i kakao i lagano izmešajte špatulom ili na najmanjoj brzini mikserom.
Kalup br. 26 obložite papirom, izlijte smesu i lepo poravnajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta.
Proverite čačkalicom da li je kora pečena, pa ako je potrebno dopecite je još malo.
Pečenu koru pažljivo odvojite od papira i ohladite.
Kad ste ispekli koru prionite na pripremu kreme.
Žumanca i šećer penasto umutite, dodajte brašno i prašak za puding i 200 ml mleka i mikserom umutite da nema grudvica.
Ostatak mleka stavite da provri, ulijte pripremljenu smesu i skuvajte kremu. Neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kremu pokrijte prianjajućom folijom s tim da dodiruje površinu kreme, tako se neće stvoriti korica. Ostavite da se ohladi.
Margarin umutite sa prah šećerom i sjedinite sa ohlađenom kremom. Kremu prvo izradite mikserom pa je tek onda malo po malo dodajte u umućeni margarin.
Podelite kremu na dva jednaka dela.
Čokoladu otopite i dodajte u polovinu krema i dobro izmiksajte.
Koru stavite na tacnu i poprskajte je toplim čokoladnim mlekom. Stavite obruč od kalupa oko kore. Premažite koru prvo svetlom pa onda i tamnom kremom.
Ostavite u frižideru da se stegne, zatim skinite obruč i tortu premažite umućenim šlagom. Ukrasite po želji.
Suzana, što je torta divna, divna, sve naj ti želi Kuhinja Ravnice!
ОдговориИзбришиHvala ti puno! Takodje i tebi sve najlepše!
Избришиdivna kremasta ! prelijepa suzi ! pozzzz
ОдговориИзбришиBaš takva Danka! Jako kremasta, poput sladoleda je, baš je volimo ;)
ИзбришиSuzo, baš fina tortica, a čini mi se da nije komplikovana za spremanje :)
ОдговориИзбришиMa kakvi, vrlo jednostavno se pravi ;)
ИзбришиKako je lepa i bogata, stvarno, pravi sladoled. Srecno vam Badnje vece Suzna :)
ОдговориИзбришиHvala Ljiljo! U originalu je prelepa, baš raskošna, sa nutelom, lešnicima, fantastična....
ИзбришиMmm, divna i kremasta, kao nafiniji sladoled... zelim vam srecno Badnje vece i Bozic.:)))
ОдговориИзбришиneeiu50j19
ОдговориИзбришиgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet